Aktualnie przeglądane: Strona główna » Prokseronina i enzym prokseronaza w soku noni

sok noni

Prokseronina i enzym prokseronaza w soku noni

Czy wiesz, że....
... owoc noni zawiera 800 razy więcej prokseroniny niż ananas?

owocnoniW czasie prowadzonych badań nad owocem noni, zidentyfikowano większość aktywnych składników. Należą do nich:

Prokseronina (proxeronina) to najważniejszy enzym w niepasteryzowanym owocu noni.

Prokseronina swoje działanie lecznicze zachowuje wyłącznie w liofilizowanym soku z owoców Noni. W dużym skoncentrowaniu posiada ją wyłącznie oryginalny Polinesian Noni)
   
W  1981 roku dr Ralph Heinicke - wykładowca na Uniwersytecie Wysp Hawajskich w wyniku długoletnich badań wyizolował  substancję, którą nazwał i opatentował jako kseroninę. Dalsza jego praca po odkryciu w 1983 roku prokseroniny, prokseronazy i serotoniny jako niezbędnych składników potrzebnych do syntezy  i wytworzenia w organizmie kseroniny, polegała na znalezieniu naturalnego i bogatego w nie źródła. Najpierw poszukiwał prokseroniny w ananasie. Prowadząc badania odkrył, że przemysłowa uprawa ananasów na glebie nawożonej sztucznymi nawozami doprowadziła do wyjałowienia ziemi i w efekcie ananas zawiera znikome ilości prokseroniny. Zaczął więc poszukiwać prokseroniny w dostarczonym mu owocu Noni. Dalsze prace dostarczyły informacji, że właśnie naturalny owoc Noni zawiera duże ilości prekursora kseroniny nazwaną przez niego „prokseroniną”. Następnie odkrył, że pewne komórki w ludzkich jelitach wydzielają serotoninę, która w reakcji z prokseroniną pochodzącą z owoców Noni w krwiobiegu przeobraża się w czystą kseroninę. Mówiąc w uproszczeniu, dr Heinicke odkrył, że przy pobraniu prokseroniny pochodzącej z wyżej wspomnianego owocu, ludzki organizm zostaje zaopatrzony w kseroninę, która później usilnie zwalcza wszelkiego rodzaju choroby i dolegliwości w naszym organizmie. Dzięki kseroninie ponad trzy miliardy komórek naszego organizmu może ciągle się regenerować.

Otrzymane wyniki badań nad morinda citrifolia przeszły najśmielsze oczekiwania dr Heinicke. To właśnie Noni  zawiera w sobie 800 razy więcej prokseroniny niż ananas!
   
Tylko w naturalnym niepasteryzowanym owocu noni, pewien szczególny enzym - prokseronaza uaktywnia się w jelicie, zmieniając prokseroninę w czystą kseroninę. W wyniku współdziałania bio-składników: prokseroniny, prokseronazy i serotoniny jako kafaktorów niezbędnych do biosyntezy i wytworzenia się w organizmie (szczególnie w jelicie), może dojść do wytworzenia się kseroniny. Zgodnie z teorią dr Heinicke, uwolniona kseronina działa w istocie na poziomie molekularnym, naprawiając uszkodzone komórki. Jeśli sok z Noni zostanie zapasteryzowany, równocześnie dojdzie do całkowitego zniszczenia niezwykle ważnego enzymu - prokseronazy. Bez obecności prokseronazy nie dojdzie w naszym organizmie do przemiany prokseroniny w kseroninę. Dlatego tak bardzo ważne znaczenie posiada unikanie pasteryzacji soku z Noni i umiejętny dobór do celów leczniczych wyłącznie liofilizowanego soku z owocu Noni w postaci żywego - surowego soku.

W związku z tym, jeżeli w pożywieniu nie dostarczymy odpowiedniej ilości prokseroniny - nasz organizm nie będzie mógł funkcjonować prawidłowo, gdyż tylko przy jej współdziałaniu, organizm jest w stanie wyprodukować odpowiednie ilości kseroniny.
   
Prokseronina dostarczona wraz ze spożyciem soku Polinesian Noni - jest głównie magazynowana w wątrobie. Mniej więcej co dwie godziny mózg wysyła sygnał do wątroby, aby uwolnić pewną niewielką ilość prokseroniny. Dla przykładu w stanach zapalnych do chorych miejsc cieknie z naczyń krwionośnych prokseronina i zostaje przetworzona w komórkach na kseroninę. Poszczególne organy ciała  wysyłają informację o przysłanie im  potrzebnej ilości prokseroniny zmagazynowanej w wątrobie, aby wyprodukować z niej kseroninę. 

Dalsze badania wykazały niezwykle ważną dla życia i zdrowia rolę nowo odkrytego związku - kseroniny.

Według teorii dr Heinicke, najnowsze badania przeprowadzone we Francji pokazały też, że to skuteczne działanie uśmierzające ból jest wynikiem prokseroniny w Noni. Wysoka zawartość prokseroniny w Noni może udostępnić i zapewnić organizmowi całkowite jego zapotrzebowanie na kseroninę, która likwiduje wszelakie bóle, artretyzm, powoduje szybsze gojenie się ran, zwichnięć i złamań.

Dr. Heinecke wskazuje na to, że ludzie żyjący w niewielkim tylko stresie, określani jako happy go-lucky -typ produkują dla swojego organizmu optymalną dawkę kseroniny.
Dr Heincke mówi dalej: „Na nieszczęście stwierdzono również, że z upływem lat  ludzki organizm produkuje coraz mniej kseroniny. Wynika z tego, że każda forma stresu, przeziębienia, skaleczenia, jakiekolwiek psychiczne obciążenia jeszcze bardziej obniżają poziom kseroniny w ludzkim organizmie. Prowadzi to oczywiście do daleko idącego osłabienia ludzkiego ciała."

Dr Heinicke twierdzi na przykład, że spożywana w soku z Noni prokseronina, jest dosłownie najlepszym i najskuteczniejszym środkiem leczniczym w leczeniu uzależnienia od narkotyków, bez jakichkolwiek skutków ubocznych. Po zażyciu prokseroniny w przeciągu kilku dni na skutek działania syntezy i wytworzenia kseroniny, organizm kieruje ją do mózgu. Budują się nowe komórki. Doszukał się także zależności pomiędzy prokseroniną, a uzależnieniem od nikotyny i stwierdził: „Każdy może zostać w przeciągu maksymalnie 3 dni wyleczony z tego nałogu na podstawie tych samych reakcji, co w przypadku odnawiania komórek w mózgu narkomana."

Kseronina i prokseronina zwiększają produkcję endorfin, poprawiających nastrój i ogólne samopoczucie. Substancje te posiadają świetny efekt przeciwdepresyjny. Zmniejszają również ostre bóle pojawiające się w wyniku stanów zapalnych lub urazów stawów, nie powodując przy tym uzależnienia. To kseronina powoduje, że ponad trzy miliardy komórek organizmu może ciągle się regenerować. Bierze również udział w mechanizmach przeciwzapalnych organizmu, działa przeciwalergicznie oraz podnosi odporność przeciw bakteriom i wirusom. Z tego powodu Noni często jest polecana osobom, które często zapadają na infekcje górnych dróg oddechowych. Noni eliminuje również wiele dolegliwości związanych z trawieniem, ponieważ wzmaga produkcję soków trawiennych. Pomaga też osobom zdecydowanym zerwać z nałogiem (palenie, alkoholizm, narkomania), gdyż sprawia, że wczesne, bardzo nieprzyjemne objawy abstynencji są mniej dotkliwe.

Dr Ralph Heineke, biochemik - odkrywca głównych alkaloidów w soku z Noni opowiada jedno ze swoich doświadczeń związanych ze śpiączką:
 „Zauważyłem, że połączenie różnych substancji w Noni może sprawić cuda. Podczas gdy badałem jeszcze możliwości, jakie daje nam Noni, zaaplikowałem z moim przyjacielem naukowcem pewnej pacjentce, która leżała od trzech miesięcy w śpiączce prokseroninę (jeden z aktywnych alkaloidów wchodzących w skład Noni). Po dwóch godzinach kobieta obudziła się, usiadła na łóżku i zapytała gdzie się znajduje?"

Polinesian Noni to liofilizowany sok z całych owoców noni. Wszystkie składniki występują w naturalnym – liofilizowanym, wytwarzanym na zimno i niepasteryzowanym soku Noni. Polinesian Noni należy pić zawsze rano - na czczo! W porze obiadowej lub kolacji, Polinesian Noni stosujemy minimum 30 minut do godziny przed planowanym posiłkiem - jednak nie wcześniej niż dwie godziny po wcześniejszym śniadaniu lub obiedzie.