Aktualnie przeglądane: Strona główna » Chrom a cukrzyca

sok noni

Pikolinian Chromu korzystny dla Cukrzyków

Wiele cennych informacji, dotyczących żywienia, decydujących o ogólnym stanie zdrowia, odkryto stosunkowo niedawno. Trzydzieści pięć lat temu, kiedy byłam studentką medycyny, chrom uważano za bardziej odpowiedni składnik dla zderzaków samochodowych niż ludzkiego żywienia. Był również przedstawiany jako wysoce toksyczny metal, wywołujący poważne choroby zawodowe u pracowników przemysłu samochodowego i rowerowego.

15 LAT ogólnoświatowych doświadczeń z suplementacją chromu

chrom-cukrzycaW 1957 r. naukowcy Walter Mertz i Kenneth Schwartz wyizolowali z nerki świni składnik, który nazwali "czynnikiem tolerancji glukozy (GTF)". Ta wieprzowa substancja przywracała zmniejszoną tolerancję glukozy u szczurów. Dwa lata później, w 1959 r., chrom został zidentyfikowany jako aktywny składnik GFT. Pomimo to, amerykański podręcznik publikujący w 1968 r. zalecane normy żywieniowe (RDA - Recommended Daily Allowances), zawiera tylko następujący komentarz: "Badania nad chromem sugerują jego pozytywną rolę w ludzkim odżywianiu". Znacznie później, bo dopiero w wydanym w 1989 r. podręczniku o RDA, poświęcono chromowi 3 strony. Streszczając: "Chrom jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego metabolizmu glukozy, insuliny, kwasów tłuszczowych, białek oraz wzrostu mięśni. Odpowiednie spożycie, absorpcja i przyswojenie chromu jest konieczne do mechanizmów regulacji poziomu glukozy we krwi i poprawy wrażliwości receptorów na insulinę."

Obecnie, chrom jest uznawany jako niezbędny do życia składnik odżywczy, w odpowiednich ilościach trudno dostępny z pożywienia, ponieważ 90% chromu jest tracone podczas procesów przetwarzania i magazynowania żywności. Jego niedobór jest szczególnie powszechny w tzw. "zamożnych społeczeństwach". Uważa się, że przeciętne spożycie chromu wynosi tylko 25 - 33 mcg dziennie. Za te braki są odpowiedzialne m.in. takie przyczyny, jak: wyjałowienie gleby, rafinowana żywność oraz wysokie dzienne spożycie cukru (nadmiar cukru w diecie wymaga ekstra insuliny, co dodatkowo zmniejsza zapasy chromu). Ilość chromu w tkankach zmniejsza się także z wiekiem oraz podczas dużego wysiłku fizycznego. Z powodu nadmiernego przetwarzania żywności, złych nawyków żywieniowych i niezdrowego stylu życia, niedobór chromu jest jednym z najczęstszych zaburzeń pokarmowych, prawdopodobnie prowadzących do takich chorób cywilizacyjnych, jak: nadciśnienie tętnicze, otyłość i cukrzyca.

Z tego powodu, suplementacja chromu jest niezbędna, by zachować zdrowie. Wciąż nie ma oficjalnie ustalonych dla chromu wartości RDA.
Najnowsza publikacja RDA zaleca 50 - 200 mcg chromu dziennie.

Naturalnie występujący chrom, zatem także chrom obecny w żywności, jest trójwartościowy, co oznacza, że znajduje się na +3 stopniu utlenienia. Innymi słowy, chrom trójwartościowy to cząsteczka chromu, która straciła trzy elektrony, tak więc posiada ładunek elektryczny +3. Obecny w żywności, chrom trójwartościowy, nie jest toksyczny nawet w ilościach 1000 razy wyższych niż wynosi dzienne zalecane spożycie. Wysoce toksycznym i dobrze znanym karcinogenem jest natomiast chrom sześciowartościowy oraz chromian. Jednak ta postać chemiczna chromu została stworzona przez człowieka i nie występuje w naturze.

Wszystkie suplementy chromu zawierają chrom trójwartościowy, dostępny pod postacią różnych związków chemicznych. Obok drożdży piwnych i chlorku chromu, dostępne są liczne postacie chelatowe: polinikotynian chromu, glukonian chromu, cytrynian chromu i najbardziej znany pikolinian chromu. Pikolinian chromu nie jest prostą cząsteczką - to kompleks, nazywany chelatem, w którym trzy cząsteczki kwasu pikolinowego ochraniają jon chromu. Wyniki wielu przeprowadzonych badań epidemiologicznych i klinicznych potwierdziły, że wszystkie chelatowe związki chromu są nietoksyczne i bezpieczne.

Prof. dr nauk med. Valeria Szedlak-Vadocz,

Przewodnicząca Zespołu Doradców Medycznych CaliVita®International
Specjalista biochemii klinicznej, medycyny nuklearnej i patofizjologii klinicznej

Chrom skutecznie reguluje poziom glukozy we krwi, ponieważ wzmacnia działanie insuliny wewnątrz organizmu. Umożliwia insulinie przyłączanie się do właściwych receptorów na komórkach mięśniowych i tłuszczowych w efekcie glukoza jest w stanie wejść do wnętrza komórki (tolerancja glukozy). Efektem niedoboru tego pierwiastka śladowego w organizmie jest zaburzona tolerancja glukozy i podwyższony poziom cukru we krwi. W ciągu ostatnich piętnastu lat chrom stał się bardzo popularny w leczeniu otyłości. Jego skuteczność w regulowaniu masy ciała jest związana ze zdolnością do regulowania poziomu glukozy we krwi, zmniejszając tym samym ochotę na słodycze. Podczas niedoboru chromu obserwowano także wysoki poziom cholesterolu we krwi oraz zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.

Nic dziwnego, że chrom jest cennym składnikiem odżywczym, wspomagającym leczenie cukrzycy (zarówno insulinozależnej, jak i insulinoniezależnej), podwyższonych wartości cholesterolu we krwi oraz miażdżycy. Suplementacja chromem jest bardzo pomocna, lecz jeśli chcemy pozostać dłużej zdrowi, równie ważne jest wdrożenie właściwych nawyków żywieniowych.

Chrom jest również traktowany jako czynnik długowieczności. Jest to związane z korzystnym wpływem na czynność dehydroepiandrosteronu (DHEA) - ważnego endogennego hormonu młodości - oraz z ochrona glikacji białek, zwłaszcza tkanki łącznej. Wysoki poziom insuliny hamuje działanie produkowanego przez organizm DHEA, w efekcie, organizmy osób "uzależnionych od słodyczy" wykazują tendencję do szybszego starzenia się. Ze względu na fakt, że z wiekiem zmniejsza się poziom DHEA, starsze osoby powinny okresowo suplementować dietę "biologicznie aktywnym" chromem, żeby poprawić funkcje mózgu, aktywność układu immunologicznego i siłę mięśniową.

CaliNews nr 10, sierpień 2003


Chromium Max 500                                                         CENNIK     ZAMÓWIENIA chrom-chromium-max

Chrom pełni bardzo ważną rolę w metabolizmie glukozy. Osoby cierpiące na nietolerancję glukozy oraz cukrzycę insulinoniezależną (dawniej typu II) bardzo często wykazują niedobory chromu. Podawanie im preparatów zawierających ten pierwiastek w postaci dobrze przyswajalnego pikolinianu powoduje łatwiejszą normalizację poziomu cukru we krwi. U człowieka chorego na cukrzycę występuje bardzo często zjawisko insulinooporności, czyli braku wrażliwości komórek na insulinę. Chrom wpływa na przywrócenie komórkom tej wrażliwości, dzięki czemu pozwala na prawidłowe funkcje insuliny w organizmie i wyrównanie poziomu cukru. Przyjmowanie preparatów chromu nie pozwala na odstawienie leków przeciwcukrzycowych, daje jednak możliwość - pod kontrolą i za zaleceniem lekarza - stopniowego zmniejszenia ich dawki.


Chrom ma tak że istotny wpływ na gospodarkę tłuszczową w organizmie. Zmniejsza poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego, frakcji LDL cholesterolu, a podwyższa poziom działającej korzystnie frakcji HDL. Poprawa wskaźników gospodarki tłuszczowej ma duże znaczenie dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową, choroby naczyń obwodowych,itp.

Dla osób odchudzających się i stosujących ćwiczenia fizyczne ważną właściwością chromu jest jego pozytywny wpływ na zmniejszenie tkanki tłuszczowej i rozwój masy mięśniowej.

Zawartość chromu w mięsie, drobiu, rybach, a także w owocach nie jest stała, zależy od miejsca pochodzenia oraz stopnia przetworzenia produktów. Najwięcej chromu znajduje się w nasionach roślin strączkowych, zbożach i ciemnej czekoladzie.

Dieta większości osób, w tym diabetyków i osób cierpiących na nietolerancję glukozy, nie dostarcza organizmowi potrzebnych ilości chromu (zalecane dzienne spożycie chromu to 50-200 mcg). Warto więc wesprzeć się preparatami zawierającymi ten pierwiastek. Dla osób przyjmujących suplementy profilaktycznie wystarczą preparaty multiwitaminowo-mineralne (Full Spectrum, Power Mins, New Life, seria Vital, Vita Guard A, B). Natomiast osoby odchudzające się oraz diabetycy pragnący wesprzeć leczenie podstawowe cukrzycy mogą sięgnąć po preparaty zawierające większe ilości chromu (Chromium Max 500).

W preparatach suplementacyjnych używany jest chrom na trzecim stopniu utlenienia, który nie wykazuje u człowieka żadnego działania toksycznego, może więc być w ramach określonych dawek bezpiecznie stosowany.

lek. med. Adam Cybart, CF News Nr 3,2001

 


Z mojej praktyki lekarskiej...

W jaki sposób mogłabym zrzucić trochę kilogramów?

Mam 60 lat, 160 cm wzrostu przy wadze 80 kg. Zdaję sobie sprawę, że jestem otyła, ale nie jestem w stanie zbyt wiele zmienić w moim stylu życia: w ciągu dnia dużo czasu spędzam w pozycji siedzącej, wieczorem zajmuję się gospodarstwem domowym. Nie mam czasu - ani siły - na regularne uprawianie sportu. W jaki sposób mogłabym zrzucić trochę kilogramów?
Wiem, że już nigdy nie będę zupełnie szczupła, jednak chciałabym pozbyć się choć kilka zbędnych kilogramów.

Proszę zażywać Nopalin, 3 razy dziennie po 2 tabletki na pół godziny przed jedzeniem z dużą ilością płynu. Przed śniadaniem i obiadem, oprócz Nopalinu, warto jeszcze przyjmować po jednej kapsułce Chromium Max 500. Jeżeli nie uda się systematycznie uprawiać sportu, to przynajmniej należy zwracać uwagę na przestrzeganie diety zgodnej z grupą krwi - w szczególności należy unikać pokarmów, które sprzyjają tyciu. Przestrzegając tych zasad można oczekiwać powolnego, ale ciągłego zmniejszania masy ciała.

dr Edith Varga, CaliNews nr 3, maj/czerwiec 2001

 


ARTYKUŁY NA TEMAT KAKTUSA NOPAL I NOPALIN

TEN CUDOWNY NOPAL >>>

NOPALIN KONTRA CUKRZYCA