Aktualnie przeglądane: Strona główna » Tajemnice zdrowia

sok noni

Tajemnice Zdrowia

Czy już utraciliśmy nasz instynkt samozachowawczy?

komorkiKażdy żywy organizm zbudowany jest z komórek. Przeciętnie mamy ich około 80-100 bilionów. Właśnie od prawidłowej pracy tych najmniejszych "żywych cegiełek" zależy stan naszego zdrowia. Spożywając posiłek, nie myślimy o niezbędnych do życia substancjach roślinnych i zwierzęcych, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania i regeneracji. Jeżeli chociaż jedną z nich pominiemy lub nie dostarczymy w wystarczającej ilości, to wówczas organizm w pełni nie przyswoi reszty. Często z braku potrzebnego surowca, energii i nadmiaru toksyn, nasze komórki przestają prawidłowo funkcjonować. Pojawia się złe samopoczucie, zmęczenie, bóle głowy, nerwowość, bezsenność itp. W takiej sytuacji, chcąc sobie pomóc, najczęściej przyjmujemy różne medykamenty (np. tabletki nasenne, uspakajające, przeciwbólowe, itp.), które na krótko eliminują przykre objawy. W rezultacie, mimo chwilowego polepszenia samopoczucia, główna przyczyna problemów zdrowotnych, którą jest niewłaściwe odżywienie, nie zostaje rozwiązana. Po pewnym czasie ujemne objawy powracają ze zdwojoną siłą. I tak, krok po kroku, obniża się odporność organizmu, pojawiają się infekcje, alergie, nadciśnienie, następuje przyrost masy ciała, skłonność do depresji oraz szereg innych, dobrze nam znanych schorzeń. Odżywiając się niewłaściwie, wcześniej czy później zaczynamy chorować.

Obecnie zjadamy zbyt dużo pokarmów nadmiernie przetworzonych, sztucznie konserwowanych, barwionych, przygotowanych i podgrzewanych w kuchenkach mikrofalowych. Dodatkowo raczymy się nadmiarem białego pieczywa, słodyczy, cukru, soli, tłuszczów. Kosztem czystej wody, owoców, warzyw oraz wyciskanych z nich soków, pijemy w nadmiarze napoje gazowane, pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych, zawierające za to znaczne ilość cukru, słodzików, chemicznych substancji smakowych, zapachowych czy konserwujących. Rocznie zjadamy z pożywieniem od 4 do 7 kg różnego rodzaju toksyn, wciąż zapominając, że żywność nie powinna zaśmiecać, lecz czyścić i regenerować organizm. Od lat, słysząc sprzeczne opinie na temat zagrożeń, oglądając nachalne reklamy i czytając różne zalecenia dietetyczne, całkowicie gubimy się w poglądach na temat zasad prawidłowego odżywiania.

Przy nagminnych błędach dietetycznych i wieloletnich problemach ze zdrowiem, oprócz właściwych, świadomych nawyków żywieniowych, ratunkiem dla naszych komórek są produkty naturalnego pochodzenia - źródło tych wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które zostały wyeliminowane z naszego jadłospisu. Dobierając preparaty uzupełniające, należy pamiętać, że nasz organizm jest przystosowany tylko do łącznego wykorzystywania składników odżywczych. Najlepszą formą uzupełniania codziennego pożywienia jest zapewnienie dodatkowych, niewielkich ilości białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych, włókien roślinnych i ziół. Zaletą takiej diety jest odblokowanie mechanizmu wchłaniania, przez co zjadane pożywienie może być w pełni wykorzystane, a toksyny wyrzucone. W efekcie wzrasta przepływ potencjału energetycznego na błonie komórkowej. Następuje wzrost energii komórki, która ponownie łatwiej przyswaja składniki odżywcze, bez problemu usuwa toksyny, wytwarza jeszcze większą ilość energii, powodując, że nasze organy lepiej pracują. Przy takiej diecie lepiej czujemy się i wyglądamy, skutecznie likwidujemy przyczyny powstawania wielu chorób cywilizacyjnych oraz uciążliwą nadwagę. Mając dobre samopoczucie, zaczynamy rozumieć i kochać zasady zdrowego stylu życia. Nasze ciało samo doskonale wie, co jest dla niego najlepsze, to tylko my utraciliśmy instynkt samozachowawczy, nie zwracając uwagi na wołanie naszego organizmu.

Odkrycie witamin mogłoby służyć jako fascynujący temat do napisania powieści. Dzisiaj trudno już sobie wyobrazić, że to właśnie brak witaminy C doprowadził do szkorbutu i śmierci tysięcy ludzi. Choroba ta była koszmarem nie tylko marynarzy, lecz również tych, którzy żyli w ubóstwie lub byli ofiarami klęski żywiołowej. Kiedy w 1933 r. dwóch angielskich naukowców - Hawort i Hirst - oraz niemiecki chemik Michaeel odkryli skład chemiczny witaminy C, nazwali ją kwasem askorbinowym (dosłownie: wolnym od szkorbutu).
dr Melita Hromadová, CaliNews styczeń 2004


Witamina C - Fundament Zdrowego Organizmu

c1000Mówiąc o witaminie C, można by jeszcze przytoczyć wiele nazwisk, ale przede wszystkim należy wspomnieć o Albercie Szent-Györgyi. Ten węgierski naukowiec, laureat nagrody Nobla, podczas badań prowadzonych nad procesem oddychania komórek roślinnych odkrył pewną dziwną, jeszcze nie skatalogowaną substancję. Tym samym uczynił decydujący krok w kierunku udowodnienia, że właśnie chodzi o poszukiwaną witaminę C. A że jego gabinet znajdował się w Szegedzie, w samym środku jednego z największych regionów uprawy papryki, nie wytrzymał, by nie sprawdzić, czy nie znajdzie kwasu askorbinowego w papryce. Wynik był oszałamiający! Z przebadanej papryki w ilości 2000 kilogramów uzyskał pół kilograma witaminy - ilość znacznie większą niż z innych roślin. A teraz przejdżmy z przeszłości do przyszłości. Dzisiaj już prawie wszyscy wiedzą, co to jest witamina C. Obecnie szkorbut nie jest już dla nas żadnym niebezpieczeństwem, bo marynarze wiedzą, co powinni ze sobą zabrać w długie podróże. Chociaż niedożywienie nie jest problemem naszej epoki, to jednak musimy liczyć się (i to raczej z naszej winy) ze skutkami niewłaściwej diety. W efekcie pojawiają się epidemie nowoczesnego społeczeństwa - osteoporoza, wysoki poziom cholesterolu, anemia, otyłość, osłabienie odporności organizmu, duża liczba chorób układu krążenia.

A co ma z tym wspólnego witamina C?

Bardzo dużo! Ponieważ jedną z przyczyn powstania wyżej wymienionych chorób jest właśnie niedobór witaminy C (oprócz niedoboru wielu innych witamin i składników mineralnych). Nie przypadkowo mówi się, że witamina C stanowi fundament zdrowego organizmu.

Za transport substancji odżywczych i tlenu do każdej komórki jest m.in. odpowiedzialny układ naczyń krwionośnych. Zdrowe naczynia są mocne, jednocześnie elastyczne, drożne, o gładkiej wewnętrznej ścianie, pozbawione zmian miażdżycowych. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa witamina C, ponieważ:

Pozytywne działanie witaminy C wcale na tym jeszcze się nie kończy.

Badania naukowe udowadniają, że witamina C:

Jest jednak mały kłopot! Witamina C może spełnić wymienione funkcje jedynie w przypadku, gdy jest jej odpowiednia ilość w organizmie! Udowodniono już, że pomimo naszych najlepszych starań zmierzających do racjonalnego ożywiania, nie jesteśmy w stanie zapewnić naszym komórkom wystarczającej ilości witaminy C. Przyczyną jest nie tylko uboga w składniki odżywcze gleba, obróbka artykułów żywnościowych czy ich przechowywanie, lecz również nasz styl życia.

Możemy tu wymienić kilka czynników, które dosłownie likwidują molekuły witaminy C w naszym organizmie: stres, palenie tytoniu, alkohol, leki, nadmierny wysiłek fizyczny, klimakterium, nawracające infekcje (zwłaszcza przebiegające z gorączką), ciąża i okres karmienia, wiek powyżej 55 roku życia oraz szereg jeszcze innych.

Biorąc pod uwagę podstawową cechę witaminy C (rozpuszczalność w wodzie), tylko produkty wytwarzane w oparciu o najnowocześniejszą technologię - timed release (stopniowe i rozciągnięte w czasie wchłanianie), są w stanie zapewnić odpowiedni poziom witamin w organizmie. Firma CaliVita International oferuje właśnie takie suplementy żywieniowe: C 1000 Plus, C 500. Nie zapomina również o dzieciach - dla najmłodszego pokolenia oferuje tabletki w kształcie zwierząt o nazwie Lion Kids. Dlaczego tak ważne jest uzupełnianie diety dzieci preparatami witaminowymi?

lion-dWiek dziecięcy ma swoje specyficzne cechy. To w tym okresie następuje gwałtowny wzrost i rozwój, zarówno na płaszczyznie fizycznej, jak i umysłowej. Wymaga to systematycznego dostarczenia wszystkich niezbędnych do tego substancji odżywczych w odpowiednich ilościach. Wśród witamin przede wszystkim należy wymienić witaminę C i E oraz beta-karoten, które będąc silnymi antyoksydantami, chronią młody organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina C - wraz z witaminą E - jest niezbędna do prawidłowego rozwoju wszystkich tkanek, a zwłaszcza mocnych kości, zębów, chrząstek oraz ścięgen. Gwarantują elastyczny układ naczyń krwionośnych, który rozwija się wraz z innymi tkankami. Wspiera wchłanianie ważnych składników mineralnych, takich jak np. wapń i żelazo.Obecnie stawiamy naszym dzieciom coraz bardziej wygórowane wymagania. Aby im sprostać, dzieci muszą otrzymać wszystkie substancje odżywcze. Z kolei zanieczyszczone powietrze i inne czynniki cywilizacyjne wcale nam tego nie ułatwiają. W dodatku u dzieci często stosuje się antybiotyki oraz środki przeciwgorączkowe. Obie grupy leków obniżają poziom witaminy C.

Wiele dzieci jest uczulonych na pewne gatunki cytrusów, a ponadto często odmawiają jedzenia owoców, bogatych w tę witaminę. W tej sytuacji, właściwym rozwiązaniem jest Lion Kids, który uwzględnia wszystkie te okoliczności. Oprócz witamin, dostarcza do organizmu dzieci całą gamę potrzebnych im składników mineralnych, zapewniając w ten sposób odpowiedni wzrost. Codzienna dieta dzieci nie zawiera ich w wystarczających ilościach. Udowodniono np., że niedostateczne dostarczanie wapnia i magnezu zwiększa niebezpieczeństwo osteoporozy w wieku dorosłym.

Powszechnie wiadomo, że układ nerwowy jest wrażliwy na brak witamin z grupy B i magnezu. Jego niedobór negatywnie wpływa na stabilność układu nerwowego w przyszłości. Ponadto witaminy chronią organizm dzieci przed negatywnymi skutkami stresów. Niestety, na sytuacje stresowe dzieci reagują z większą wrażliwością, nawet jeśli nie zdają sobie z tego sprawy, niż dorośli. Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że dziecko jest nadaktywne. W takich przypadkach przeważnie chodzi o dzieci, których układ nerwowy jest nadmiernie obciążony obowiązkami szkolnymi i pozaszkolnymi. Nowczesny styl życia rodziny, która spotyka się zwykle tylko wieczorem sprawia, że nawet najbardzie opiekuńczy rodzic z trudem jest w stanie uzupełnić wszystkie niedobory składników odżywczych powstające w ciągu dnia. Wzrost zachorowań i często z tego powodu stosowane leczenie antybiotykami, niekorzystnie wpływają na system immunologiczny. Powszechnie wiadomo, że w poprawianiu odporności, kluczową rolę odgrywa cynk i selen. Doskonałej jakości suplement żywnościowy Lion Kids zawiera te składniki w odpowiedniej ilości, w postaci najbardziej przystępnej dla organizmu. Preparat z figurką lwa jest dostępny o smaku owoców tropikalnych. Nie zawiera cukru, sztucznych barwników i konserwantów.

Stosowanie preparatu zaleca się od siódmego roku życia, ale jeżeli młodszy braciszek z utęsknieniem będzie patrzył na figurki zwierząt, a ma już zęby, nie obawiajmy się go poczęstować! Możemy zrobić frajdę dzieciom, a ta radość odwzajemnia się wtedy, gdy spojrzymy na wesołe dzieciaki tryskające zdrowiem fizycznym i psychicznym, które tak samo uwielbiają się bawić jak lwiątka!

dr Melita Hromadová, CaliNews styczeń 2004


Lecznicze wpływy roślin na organizm człowieka

Lecznicze wpływy roślin na człowieka opisywane są w najstarszych znanych ludziom księgach. Ich działanie potwierdzano wielokrotnie w praktyce. Podobnie było z Noni, która od wielu setek lat dawała ludziom pożywienie i zdrowie. Sok z  owoców Noni jest polecany przez największych badaczy NONI: dr Ralpha Heinicke, dr Anne Hirazumi Kim, dr Solomona i wielu innych naukowców.

Chcesz wiedzieć dlaczego?

W organizmie zdrowego człowieka umiera w ciągu sekundy i zastępowane jest przez nowe około dziesięć milionów komórek. Wszystkie niezbędne substancje odżywcze płyną z najwyższą precyzją we właściwe miejsce. Cały czas tworzone są nowe proteiny, enzymy i inne składniki, oraz bez przerwy usuwane odpady procesu przemiany materii. Bardzo trudno jest to sobie wyobrazić i pojąć naszym rozumem.

W tym niezwykle skomplikowanym procesie, w każdej chwili może dojść do różnych przekłamań. Jeżeli braknie enzymów, które są konieczne do odczytania informacji zawartej w kodzie genetycznym, wtedy budowane są niewłaściwe proteiny i dochodzi do mutacji, raka, obumierania komórek nerwowych, oraz wielu innych problemów zdrowotnych.

Nie wszystkie potrzebne substancje są wytwarzane w Twoim organizmie, niektóre tylko w niewystarczających ilościach. Konieczne jest więc dostarczenie ich wraz z pożywieniem. Niestety, to co dzisiaj zjadamy bardzo często nie zawiera już niezbędnych minerałów, enzymów, witamin, błonnika oraz innych składników.

marchewCo to oznacza dla Ciebie?

Do świadomości niewielu ludzi dociera fakt, że marchewka (czy cokolwiek innego) zbierana jeszcze 30 lat temu, miała dużo więcej błonnika, witamin, minerałów i innych związków niż ta, która jest dzisiaj. Przez te 30 lat rosnące na tym kawałku ziemi rośliny zabierały z niej minerały i inne związki do tworzenia własnych komórek. Marchewka została zjedzona, a znajdujące się w niej witaminy, minerały nie trafiły z powrotem do tego samego skrawka ziemi. Tak dla przykładu, dzisiaj w tej marchewce jest mniej witaminy C aż o 80% (innych substancji również).

Skąd więc wziąć te substancje odżywcze, potrzebne naszym komórkom do prawidłowej pracy?

Jedyne rozwiązanie niesie nam jak zawsze „matka natura”. Owoc NONI -  zawiera składniki, jakich nie posiada żadna inna roślina na naszej planecie. Do dzisiaj znaleziono w Noni wiele cennych składników naturalnych, począwszy od magnezu, wapnia, fosforu, miedzi i żelaza, do olbrzymiej zawartości witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B oraz szeregu wyjątkowych protein i enzymów.

Sok Polinesian Noni jest jedyną znaną obecnie „bombą proteinową i enzymatyczną”. Wszystkie znajdujące się w owocu Noni składniki są dokładnie wyważone – cały kompleks ma na celu wzajemne wspieranie swego działania. Doktor Anna Hirazumi Kim nazwała tę idealną kombinację różnych składników Noni-PPT. To one ustawiają zwrotnicę na chorobę lub na zdrowie. Dzięki Noni-PPT wiele tysięcy ludzi odzyskało już zdrowie, a bardzo wielu nie dopuściło do choroby. Dostarczenie organizmowi liofilizowanego soku Polinesian Noni, a wraz z nim olbrzymiego bogactwa cennych składników odżywczych jest w dzisiejszym świecie najlepszą prewencją.

polinesian-noni

Sięgnij już dziś po Polinesian Noni, abyś mógł kiedyś radośnie powiedzieć:

 „Mędrzec nie zwalcza choroby, lecz pracuje nad swoim zdrowiem”

Polinesian Noni, w którym znajduje się liofilizowany owoc noni został stworzony według najnowocześniejszej technologii naukowej przez najlepszych światowych  specjalistów biochemii klinicznej, medycyny nuklearnej i patofizjologii klinicznej pod kierunkiem prof. dr n. med. Valerii Szedlak-Vadocz. Zachowuje wszystkie biologicznie czynne składniki lecznicze. Jest całkowicie wolny od wszelkich zanieczyszczeń, toksyn, pestycydów, nawozów sztucznych i innych chemicznych dodatków.

Polinesian Noni dzięki liofilizacji owoców noni posiada najwyższą jakość – TO ŻYWY PRODUKT!

Polinesian NONI nie jest lekiem farmakologicznym lecz naturalnym produktem, tzw. suplementem diety. Ten płynny preparat wzmacnia organizm i układ obronny, oraz pomaga zachować optymalny stan zdrowia, wzbogacając nasze żywienie w cenne składniki odżywcze. Służy do profilaktyki i wspiera nasz organizm w powrocie do zdrowia. Zdaniem amerykańskich lekarzy, NONI może być antidotum na ponad 100 różnych dolegliwości zdrowotnych. Wyniki badań ostatnich dziesięcioleci potwierdziły te doświadczenia, a współczesna medycyna wykazuje coraz większe zainteresowanie wspaniałymi właściwościami NONI.

Podstawą działania w produktach pochodzenia naturalnego jest SYNERGIZM.

Coraz więcej ludzi, naukowców i lekarzy rozumie i ma tego świadomość, iż współczesna medycyna przez jednostronne akceptowanie techniki i nauki oraz przez stosowanie chemicznych lekarstw, znalazła się w zaułku bez wyjścia zwanym „błędnym kołem”. Badania naukowe mające na celu wyszukanie jednego składnika odpowiedzialnego za skuteczność leczenia danej choroby czy jednego narządu w organizmie, z punktu widzenia biochemików oraz prastarej medycyny wschodniej i chińskiej, uważane są za absurd.

Dlaczego?
 
W medycynie naturalnej środki lecznicze nie opierają się na jakimś jednym składniku. Pojedyncza substancja posiada co prawda pewne właściwości, jednak pełne działanie uzyskuje się wyłącznie w połączeniu z pozostałymi składnikami całego kompleksu. Idealny kompleks składników można spotkać w wielu roślinach na świecie. Często wtedy działa kilka razy mocniej niż wyizolowana z rośliny substancja. Skuteczniejsze działanie substancji biologicznie czynnych w zespole, to nie żaden cud lecz tzw. synergizm. Tak właśnie jest w przypadku działania składników owocu NONI.

 



Zadbaj o swoje serce!

Co roku ok. 100 tys. Polaków ma zawał serca, a ok. 40 tys. umiera z tego powodu. Co piąty Polak choruje na jedną z chorób układu krążenia, ok. 40-50% chorych jest zagrożonych miażdżycą, którą wykrywa się nawet u małych dzieci.

Czy wiesz co sprzyja chorobom serca?



Jak możesz wzmocnić swój układ krążenia?

Oprócz właściwego odżywiania, kontroli masy ciała wskazana jest również aktywność fizyczna, regularny pomiar ciśnienia krwi oraz systematyczne badanie stanu zdrowia (kontrola poziomu cukru we krwi, lipidogram).

Bardzo pomocna we wspomaganiu pracy układu krążenia jest również suplementacja:

Witaminy A, C, E – wykazują silne działanie antyoksydacyjne;

Bioflawonoidy – wzmacniają ściany naczyń krwionośnych;

Kwasy tłuszczowe typu Ω-3 – obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów;

Składniki mineralne: wapń, magnez, selen, cynk;

Koenzym Q10 – zwiększa dotlenienie komórek, wspomaga pracę serca;

Czosnek - rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi; poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w krew i zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach wieńcowych serca;

Miłorząb japoński – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia;

Różeniec górski – wspomaga odporność organizmu oraz łagodzi objawy wywołane stresującym i napiętym stylem życia;

Lecytyna – obniża poziom cholesterolu, udrażnia układ krwionośny;


 
Współczesna medycyna a Koenzym Q10

„Według ogólnie panujących poglądów jednym z podstawowych czynników miażdżycorodnych jest wysoki poziom cholesterolu we krwi, a zwłaszcza zwiększony poziom cholesterolu w formie LDL. Cholesterol zawarty w LDL (Low Density Lipoproteins) "nabiera" właściwości miażdżycorodnych dopiero po utlenieniu przez wolne rodniki wodorotlenowe.

Zredukowana forma ubichinonu - ubichinol 10 jest jedynym naturalnym antyutleniaczem, którego cząsteczka wiąże się u ludzi z cząsteczkami LDL, co zabezpiecza w pewnym stopniu te cząsteczki od modyfikacji oksydatywnej. U ludzi chorych na miażdżycę stwierdza się obniżony poziom ubichinolu 10 w osoczu i obniżony poziom lipoproteid LDL.

Koenzym Q10 hamuje przede wszystkim biosyntezę cholesterolu w wątrobie i obniża jego stężenie we krwi [Krishnaiah i wsp]. Najważniejszy jest jednak wpływ koenzymu Q10 na utlenianie LDL. Koenzym Q10 znacznie skuteczniej chroni lipoproteiny przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami wodorotlenowymi niż witamina E, zapobiegając pierwszemu etapowi uszkodzeń LDL [Mohr i wsp.]. W badaniach klinicznych potwierdzono wyraźne działanie hipocholesterolemiczne i przeciwmiażdżycowe koenzymu Q10”

Źródło: Fragmenty zaczerpnięto z monografii prof. dr hab. Andrzeja Danysza „Koenzym Q10 i jego rola w lecznictwie”

Więcej o Koenzymie Q10 tutaj >>> 

Zamówienie produktów CaliVita 33% Taniej prosto od producenta tutaj >> 

Cennik Suplementów CaliVita >>