Aktualnie przeglądane: Strona główna » Dieta dla osób z celiakią Dieta bezglutenowa

sok noni

Przykładowy jadłospis dla osób z celiakią

Śniadanie

kanapki-z-awokadoKanapki z pastą awokado i jajkiem

3 kromki chleba bezglutenowego
½ dojrzałego awokado
Sok z cytryny
Jajko
Natka pietruszki
Pomidor, pokrojony w ćwiartki

Dojrzałe awokado obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny i dokładnie rozgnieść widelcem. Doprawić do smaku, nakładać na kromki pieczywa. Na wierzch ułożyć plasterki jajka, posypać natką pietruszki.

Mleko 2% (lub mleko sojowe, ryżowe) z łyżeczką miodu (250 ml)

serek-z-ananasemII śniadanie

Serek ze świeżym ananasem

Serek ziarnisty (100 g)
Kawałek świeżego ananasa (150 g)
3 wafle ryżowe

Obiad

Zupa pomidorowa z brązowym ryżem i natką pietruszki

Cielęcina duszona w jarzynach z kaszą jaglaną


cielecina-duszonaCielęcina, udziec lub inna chuda część (100 g)
Szklanka pokrojonej włoszczyzny
Łyżka oleju rzepakowego
Listek laurowy, pieprz
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżka śmietany
Koperek
Kasza jaglana (50g)

Cielęcinę pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, rzucić mięso i pokrojoną włoszczyznę. Wszystko razem podsmażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać listek laurowy i pieprz, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec duszenia dodać łyżkę śmietany i zagęścić sos zawiesiną mąki ziemniaczanej w wodzie. Przed podaniem posypać dużą ilością świeżego koperku.

Mieszane zielone sałaty z łyżeczką oliwy z oliwek

Woda z cytryną

Podwieczorek

gruszkiPieczona gruszka z greckim jogurtem i pestkami dyni


Duża gruszka
2 łyżki jogurtu greckiego
Łyżka pestek dyni
Ewentualnie do smaku miód lub syrop klonowy

Gruszkę przekroić wzdłuż, usunąć łyżeczką pestki. Ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Po wyjęciu na każdą połówkę położyć łyżkę jogurtu greckiego i posypać pestkami dyni. Można dosłodzić miodem do smaku.

Kolacja

leczoWarzywne leczo

Cukinia, bakłażan, cebula, czerwona papryka, pomidor
Łyżeczka oliwy z oliwek
Papryka słodka, oregano, świeże zioła
2 małe bułeczki bezglutenowe

Warzywa pokroić w niewielkie kawałki, poddusić na łyżeczce oleju z przyprawami. Podawać z pieczywem, posypane świeżymi ziołami.

Energia (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany ogółem (g) Wapń (mg) Żelazo (mg) Witamina C (mg)
2051 77,6 65,6 310,5 723 15,3 233,4


 


Czy wiesz, że…

Chlorofil to zielony barwnik, występujący w roślinach, m.in. brokułach, sałacie, pietruszce, kapuście, lucernie siewnej, pokrzywie, itp. Jego nazwa wywodzi się z greckiego: chloros – zielony i phyllon – liść. W 1915 r. Richard Willstatter otrzymał nagrodę Nobla za opisanie jego chemicznej struktury. Kiedy 15 lat później inny naukowiec – dr Hans Fisher – otrzymał nagrodę Nobla za badania nad hemoglobiną, ujawniło się zadziwiające podobieństwo między strukturą tych dwóch substancji, co oczywiście wprawiło w zdumienie ówczesnych naukowców.

Podstawą struktury chlorofilu jest pierścień porfirynowy podobny do hemu w hemoglobinie. W chlorofilu centralnym atomem jest magnez zamiast żelaza, które występuje w hemoglobinie. Do pierścienia porfirynowego przyłączony jest łańcuch boczny (fitol).

Naturalny chlorofil jest mało odporny na zmiany pH, szczególnie w środowisku kwaśnym. Jest wrażliwy na działanie światła, temperatury, utlenianie, nie rozpuszcza się w wodzie.  W suplementach diety często stosuje się jego pochodne – chlorofiliny, które  są trwalsze od chlorofilu, rozpuszczają się w wodzie i są one odporne na światło. W porównaniu z chlorofilem mają intensywniejsze i czystsze zielonkawe zabarwienie. Chlorofiliny uzyskuje się w wyniku hydrolizy alkalicznej i odszczepienia łańcucha bocznego (fitolu) z cząsteczki chlorofilu. Następuje wymiana magnezu w cząsteczce chlorofilu na jony miedzi, a grupy karboksylowe są neutralizowane do soli sodowych.

Chlorofilina podobnie jak chlorofil wykazuje właściwości oczyszczające organizm z nagromadzonych toksyn. Ma zdolność tworzenia kompleksów molekularnych z niektórymi substancjami chemicznymi, m.in. z wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi występującymi w dymie tytoniowym, niektórymi aminami znalezionymi w mięsie gotowanym, a także aflatoksynami. Wiążąc szkodliwe substancje zmniejsza ich przenikanie do wrażliwych tkanek. Ponadto chlorofilina posiada zdolności alkalizujące, wspomagając odzyskanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jest doskonałym antyutleniaczem, może zmniejszyć oksydacyjne uszkodzenie komórek. Stymuluje i ułatwia trawienie. Chlorofiliny są również stosowane jako ,,wewnętrzne dezodoranty’’, gdyż wpływają na aktywność enzymów rozkładających białka, hamując powstawanie nieprzyjemnych zapachów.

Produktem zawierającym chlorofilinę sodowo-miedziową pochodzącą z lucerny siewnej jest Liquid Chlorophyll CaliVita®.
                                                               
CVI Polska
Literatura dostępna w Dziale Rozwoju Produktu i Rejestracji


ZAPARCIA >>>

CELIAKIA >>>

Błonnik pokarmowy

SUPLEMENTY DLA MATURZYSTY, STUDENTA >>>

TLEN - ELIKSIR ŻYCIA >>>