Aktualnie przeglądane: Strona główna » Badania naukowe » Noni-PPT - doktor Anne Hirazumi Kim

sok noni

Noni-PPT - doktor Anne Hirazumi Kim

Najdokładniejszym badaniem noni jest w chwili obecnej praca doktor Anne Hirazumi, opierająca się na jej własnych badaniach, analizach laboratoryjnych oraz przestudiowaniu dostępnej literatury na ten temat.

dr-hirazumiDoktor Anne Hirazumi dokładnie opisuje 66 różnych składników owocu noni. W swoich badaniach stwierdza, że lecznicze działanie noni nie jest spowodowane jednym lub kilkoma składnikami, lecz odpowiednio wyważonym działaniem wszystkich substancji znajdujących się w noni. Tę idealną kombinację różnych składników dr Anne Hirazumi nazwała: „Noni-PPT”.

Doktor Anne Hirazumi twierdzi: Sok z noni jest jedyną znaną obecnie „bombą proteinową i enzymatyczną”. Wszystkie zawarte w niej substancje, Noni-PPT, są dokładnie wyważone – cały kompleks składników ma na celu wzajemne wspieranie swego działania. Olbrzymia rodzina protein zawarta w morinda citrifolia ma dodatni wpływ na prawie wszystkie biochemiczne mechanizmy funkcjonalne. To one ustawiają zwrotnice na chorobę lub na zdrowie. Dzięki Noni-PPT wiele tysięcy ludzi odzyskało już zdrowie, a u bardzo wielu nie dopuściło do choroby.

Wyważone dostarczenie protein do organizmu jest najlepszą prewencją. Jak stwierdza stare chińskie przysłowie: „Mędrzec nie zwalcza choroby, lecz pracuje nad swoim zdrowiem”.

Obecnie nie jest znana żadna inna roślina, która jest tak jak noni wyposażona w jedyny w swoim rodzaju kompleks substancji witalnych. Tylko noni ma tak wielostronne działanie na niezbędne dla życia organy i kręgi funkcjonalne człowieka.

Według doktor Anne Hirazumi, Noni-PPT zawiera w sobie między innymi:

Bardzo interesujący wpływ na system immunologiczny człowieka mają polisacharydy, które nie tylko go stymulują, lecz rozwijają także jego działalność regulacyjną i tonizującą. Oznacza to wzmocnienie systemu obronnego bez wywoływania jego przesadnej reakcji. Dr Anne Hirazumi badając noni interesowała się także tlenkiem azotu pod kątem jego udziału w funkcjach immunologicznych organizmu. Po przeprowadzeniu badań oświadczyła, że tlenek azotu produkowany przez aktywne makrofagi, odgrywa istotną rolę w ochronie gospodarza przed patogenami i guzami. Z tego wyciągnęła dalsze wnioski i odnotowała, że może skutecznie niszczyć patogeny poprzez zaburzenie syntezy DNA tych komórek oraz ich zatrucie. 

Dzięki spożywaniu soku noni wzmaga się produkcja interferonu –gamma, który wg dr Hirazumi aktywizuje makrofagi i komórki obronne oraz stymuluje produkcję kortyzolu – hormonu wzmacniającego siły obronne organizmu. Interferon jest utalentowanym graczem w zespole immunologicznym, ponieważ aktywuje cytotoksyczność makrofagów wobec komórek nowotworowych i patogenów mikrobiologicznych.

Jako jeden z głównych badaczy noni - doktor Anne Hirazumi -  wspólnie z innymi naukowcami z Uniwersytetu Hawajskiego, zajęła się gruntownym testowaniem właściwości noni. Ich badania, oparte na modelach komórkowych i zwierzęcych, oceniały przeciwnowotworowe właściwości noni. Po wprowadzeniu komórek wysięku otrzewnowego (PEC - model komórek do oceny funkcji immunologicznych) do mieszaniny komórek nowotworowych i preparatu noni, zaobserwowano aktywację komórek obronnych PEC. Komórki te przystąpiły do zabijania dużej liczby komórek nowotworowych, co ostatecznie doprowadziło do znacznego ograniczenia wzrostu guza.

Następnie zespół dr Hirazumi  przeprowadził testy z różnymi grupami mysz, chorymi na raka, w celu dalszej oceny zdolności noni do pobudzania immunologicznej odpowiedzi przeciwnowotworowej. Wyniki tych badań były wręcz imponujące. Pierwsza grupa - w sumie 78 mysz, otrzymywała surowy sok z noni. Z 78 mysz otrzymujących sok noni, zostało wyleczonych aż dwadzieścia. Ponadto, ich współczynnik przeżycia był znacznie dłuższy niż mysz, które nie dostały soku noni. Wynosił 119%, tzn. myszy te żyły ponad dwukrotnie dłużej w porównaniu z grupą kontrolną. Natomiast w grupie kontrolnej - składającej się z 55 mysz, które nie były karmione tym sokiem - ani jedna nie została wyleczona czy żyła dłużej niż 50 dni.

W późniejszych testach zespół dr Hirazumi  przeprowadził serię badań, określających, czy noni mogłaby nasilać produkcję makrofagów - komórek odpowiedzialnych za niszczenie niebezpiecznych toksyn, komórek i mikroorganizmów. Z testów wnioskowali, że noni "mogłaby stymulować aktywację makrofagów". Tak więc, noni stymulowała aktywność tlenku azotu, czynnika martwicy nowotworów - alfa (TNF-alfa) i interleukiny 1 beta (IL-lbeta) – są one dobrze znane jako czynniki przeciwnowotworowe. Podczas badań testowano również działanie noni z kilkoma dobrze znanymi substancjami przeciwnowotworowymi (cytostaty karni). Ich celem było sprawdzenie, czy wprowadzenie noni jako leczenia uzupełniającego do subdawek leków przeciwnowotworowych, takich jak adriamycyna, 5-fluo-rouracyl (5 FU) czy winkrystyna, mogłoby stworzyć wyjątkowe korzyści w postaci zmniejszenia działań niepożądanych w porównaniu z samymi lekami cytostatycznymi.

Jakie są ostateczne  wyniki tego badania?

Po pierwsze - trzeba wziąć pod uwagę, że w badaniu używano tylko modelów komórkowych i zwierzęcych; w rezultacie odkrycia te nie mogą być bezpośrednio przeniesione na ludzi. Ponadto, badanie testowało tylko jeden rodzaj komórek nowotworowych; zatem niezbędne jest przeprowadzenie więcej dodatkowych badań, by ostatecznie zweryfikować przeciwnowotworowe właściwości noni u zwierząt lub ludzi. Jednak, pomimo tej ostrożnej postawy w stosunku do doświadczeń przeprowadzanych na zwierzętach, wyniki tych testów oferują ekscytujące wskazówki na temat profilaktyki i leczenia raka. Fakt, że składniki noni mogą bezpośrednio zmuszać siły obronne organizmu do działania przeciw proliferującym komórkom nowotworowym z pewnością jest warte przyjrzenia się temu zjawisku. Sami naukowcy podkreślali, jak ważne są efekty lecznicze noni i jej rola w wydłużeniu czasu przeżycia. Równie istotna jest zdolność noni do uzupełniania klasycznego leczenia przeciwnowotworowego.

Podsumowanie badań sugeruje "ważne kliniczne zastosowanie noni jako uzupełniającego czynnika w leczeniu raka..."

Również inne, świeże badanie podtrzymuje pogląd, że noni może pomagać organizmowi w zwalczaniu raka.

W badaniu, przeprowadzonym przez naukowców z The University of Illinois College of Medicine w Rockford pod kierunkiem Mian-Ying Wang, jedna grupa zwierząt ze złośliwym nowotworem otrzymywała przez tydzień mieszaninę wody i soku noni (składającej się tylko z 10% soku noni), natomiast grupa kontrolna nie otrzymywała soku noni. W ostatnim dniu doświadczenia, każde zwierzę z obu grup otrzymało określoną dawkę DMBA - znanego czynnika rakotwórczego. Dwadzieścia cztery godziny po podaniu DMBA, badano następujące narządy - serce, wątrobę, płuca i nerki.

Oto, co ujawniło to badanie.

Wiemy, że markery używane do określania aktywności nowotworowej substancji są nazywane adduktami DNA. Im niższa liczba, tym osobnik ma większą ochronę przed rozwijającym się rakiem. Zbadano grupę otrzymującą noni, a następnie porównano wyniki z grupą kontrolną. W grupie otrzymującej noni, ilość markerów, odkrytych w wątrobie była mniejsza o 56%, a w sercu o 75%. Zaobserwowano 70 % redukcję w płucach i 90% redukcję w nerkach. Badacze uznali te wyniki za bardzo obiecujące, choć zważywszy na wyniki innych badań, te odkrycia nie są wcale zaskakujące.                   

(Źródło: Nutrition & Health - Prof. Valeria Szedlak-Vadocz - NONI – INDIAŃSKA MORWA).

Chociaż noni nie zawiera wszystkich znanych substancji przeciwnowotworowych, to jednak przeprowadzone  wyniki badań ujawniły, że może pobudzać produkcję, aktywność oraz skuteczność wielu składników systemu immunologicznego, z których większość jest bezpośrednio zaangażowana w stałą walkę organizmu przeciw rakowi.

Podsumowując:

Nasze zdrowie zależy od prawidłowego funkcjonowania komórek, które do swej normalnej pracy każdego dnia potrzebują odpowiednich substancji odżywczych. Od tego, czy dostarczymy naszym komórkom całą rzeszę pomocników w postaci protein, enzymów, aminokwasów i wielu innych niezbędnych substancji zależy nasze zdrowie. Czy pomoże nam w tym chemia w postaci sztucznych witamin?

Jedyne rozwiązanie przynosi nam jak zawsze „matka natura”.

Tylko liofilizowany Polinesian Noni zawierający w sobie całe bogactwo składników, jest w stanie przywrócić do życia sparaliżowane lub zablokowane mechanizmy biochemiczne ciała, aktywując w ten sposób procesy uzdrawiające organizmu. Znajdujące się w soku Noni substancje pomagają ciału leczyć się samemu.

NONI -  zawiera składniki, jakich nie posiada żadna inna roślina na naszej planecie. Liczne badania naukowe dowodzą, że Owoc Noni posiada: