Aktualnie przeglądane: Strona główna » Smaczne i zdrowe dania z grilla

sok noni

Przepisy na dania z grilla

Szaszłyki z łososia i papryki (4 porcje)

szszlyk-calivitaSkładniki:

potrzebne będą także szpikulce/ patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Filety łososia opłukać i dokładnie osuszyć, usunąć skórę, pokroić w  grubą kostkę. W moździerzu rozetrzeć kmin rzymski i kolendrę. Łososia wymieszać z  przyprawami i skórką cytrynową. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Przygotować szaszłyki nadziewając naprzemiennie na patyczki do szaszłyków kawałki łososia i paprykę. Szaszłyki grillować około 10 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia [kcal]: 248
Białko [g]: 23,5
Tłuszcz [g]: 14,0
Węglowodany [g]: 5,5
Błonnik pokarmowy [g]: 1,9
Cholesterol [mg]: 78,8


Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem (4 porcje)

grilowany-kurczakSkładniki:

Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, kostek. Przeciąć na 2 części, można delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą. W miseczce wymieszać olej z sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, dodać posiekany czosnek i tymianek. Mięso natrzeć marynatą, można odstawić na kilka godzin do lodówki. Piersi ułożyć na tacce, grillować około 5 minut z każdej strony.

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia [kcal]: 138
Białko [g]: 19,6
Tłuszcz [g]: 5,7
Węglowodany [g]: 2,2
Błonnik pokarmowy [g]: 0,4
Cholesterol [mg]: 52,2


Pstrąg z grilla (4 porcje)

Składniki:

Wykonanie:

Rybę oczyścić, opłukać i osuszyć. Oprószyć, zarówno na zewnątrz, jak i w środku solą i pieprzem. Do środka włożyć po 2 cienkie plasterki cytryny, posiekany koper i posiekany czosnek, natrzeć olejem, grillować około 15 minut z każdej strony. Sokiem z pozostałej cytryny skropić pstrąga.

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia [kcal]: 319
Białko [g]: 34,1 34,6
Tłuszcz [g]: 17,5
Węglowodany [g]: 3,7
Błonnik pokarmowy [g]: 0,9
Cholesterol [mg]: 126,0


Grzanki z oliwą i czosnkiem (4 porcje)

grzanki-grillSkładniki:

Wykonanie:

Grahamki pokroić na małe kromki. Oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem, oregano/ bazylią, skropić grahamki, grillować około 5 minut, aż będą lekko chrupiące.

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia [kcal]: 228
Białko [g]: 3,9
Tłuszcz [g]: 14,2
Węglowodany [g]: 24,2
Błonnik pokarmowy [g]: 2,9
Cholesterol [mg]: 0,0


Dip do mięs z awokado i twarogu

dip-z-awokadoSkładniki:

Wykonanie:
Awokado umyć, przeciąć na pół, usunąć pestkę, łyżką wybrać miąższ i włożyć do miseczki. Dodać czosnek, twaróg, sok z limonki/ cytryny i oliwę z oliwek. Zmiksować blenderem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.


Sos jogurtowo-musztardowy do mięs

sos-jogurtowySkładniki:

Wykonanie:

Jogurt przelać do miseczki, dodać musztardę, posiekany czosnek, pieprz, oregano i paprykę, sok z cytryny, wszystko wymieszać.


Pikantne szaszłyki z kurczaka i ananasa

szaszlyki-grillSkładniki, 4 porcje

Sposób przygotowania
1.W wodzie namoczyć patyczki do szaszłyków.
2.Składniki marynaty dokładnie wymieszać
3.Pierś z kurczaka opłukać, oczyścić z błonek.
4.Paprykę umyć, ananasa obrać, usunąć twardy środek. Wszystkie składniki pokroić w kostkę ok. 5 cm.
5.Na patyczki nadziewać na przemian paprykę, ananasa i kurczaka. Posmarować marynatą, odstawić na co najmniej 30 minut.
6.Szaszłyki ułożyć na tackach aluminiowych na ruszcie, grillować z każdej strony ok. 5 minut. W czasie pieczenia szaszłyki polewać pozostałą marynatą.

* Jeśli chcesz przygotować szaszłyki także dla najmłodszych do marynaty nie dodawaj chili i imbiru – zastąp je słodką papryką.

Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji:

Energia: ok. 227 kcal
Białko: 25,8 g
Tłuszcz: 5,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe: 0,68 g
Cholesterol: 65 mg


Aromatyczna ryba z grilla

ryba-z-grillaSkładniki, 1 porcja

Sposób przygotowania
1.Rybę opłukać, osuszyć. Delikatnie ponacinać skórę, ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej.
2.W środek ryby włożyć gałązki ziół, plasterki cytryny oraz przekrojony wzdłuż ząbek czosnku. Posypać delikatnie pieprzem i solą, posmarować łyżeczką oliwy.
3.Rybę zawinąć w folię, piec na rozgrzanym grillu ok. 5 minut z każdej strony. Dłuższe grillowanie spowoduje, że mięso będzie suche.
4.Rybę podawać z cząstkami cytryny, do skropienia.

Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji:

Energia: ok. 262 kcal
Białko: 43,4 g
Tłuszcz: 9,2 g
Nasycone kwasy tłuszczowe: 0,94 g
Cholesterol: 124 mg


Drobiowe burgery

burgery-grillSkładniki, 5 porcji

Sposób przygotowania
1.Cebulkę drobno posiekać. Dokładnie wymieszać z mięsem i przyprawami, dodając stopniowo 2 łyżki wody. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
2.Z mięsa formować okrągłe i dość płaskie burgery. Posmarować je oliwą i piec na rozgrzanym grillu z obu stron, ok. 10 minut.
3.Podawać w bułeczkach z sezamem, z dużą ilością świeżych warzyw i łagodnym ketchupem.

Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji:

Energia: ok. 144 kcal
Białko: 17,6 g
Tłuszcz: 7,9 g
Nasycone kwasy tłuszczowe: 1,6 g
Cholesterol: 73 mg


Cukinia w czosnkowej marynacie

cukinia-grillSkładniki, 4 porcje

Sposób przygotowania
1.Cukinie umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na plastry grubości ok. 1 cm.
2.Plastry cukinii przełożyć do płaskiego naczynia, dokładnie wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić na ok. 30 minut.
3.Cukinię na tackach alumniowych układać na ruszcie i grillować z obu stron ok. 5-10 minut.
4.Grillowania cukinia idealnie pasuje jako dodatek do mięs. Można ją również podawać z pokruszoną fetą i listkami świeżej mięty.

Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji:

Energia: ok. 100 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcz: 7 g
Nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
Cholesterol: 0 mg

Źródło: calivita.pl 


GRILUJ BEZPIECZNIE

SUPLEMENTY DLA MATURZYSTY, STUDENTA >>>

JADŁOSPIS DLA OSÓB INTENSYWNIE PRACUJĄCYCH UMYSŁOWO MATURZYŚCI, STUDENCI...