Aktualnie przeglądane: Strona główna » Wrzody

sok noni

Wrzody żołądka i dwunastnicy

Intensywne tempo życia, ogromne napięcie, jakie towarzyszy nam każdego dnia sprawia, że coraz częściej odżywiamy się nieregularnie, przypadkowo. Mało kto zastanawia się nad tym, jakie będą efekty takiego stylu życia. A szkoda – nieprawidłowe nawyki żywieniowe, wysoko przetworzona żywność oraz zanieczyszczenie środowiska wywołują ogromne spustoszenie w naszym organizmie. Obecnie wzrasta liczba osób cierpiących z powodu różnych dolegliwości pokarmowych, a większość z nich to ludzie młodzi, w okresie pełnej aktywności życiowej i zawodowej.

SEZON NA ... WRZODY - Sezonowa choroba

wrzody-calivitaPrawie każdy z nas odczuwa czasem dyskomfort w okolicy nadbrzusza - pieczenie, ssanie lub nawet ból. Często zadajemy sobie wtedy pytanie: "Czy to już choroba wrzodowa czy tylko niestrawność?"

Statystyki podają, że z powodu wrzodów trawiennych cierpi co dziesiąty dorosły Polak, chociaż schorzenie to może wystąpić w każdym wieku, nawet u małych dzieci. Dolegliwości mają charakter przewlekły i odznaczają się pewnym rytmem sezonowym - tzn. zwykle zaostrzają się wiosną i jesienią, tak więc okresy dobrego i złego samopoczucia przeplatają się wzajemnie jak pory roku.

Jak powstaje wrzód?

Wrzody trawienne są to pojedyncze lub mnogie, głębokie ubytki błony śluzowej wyściełającej górny odcinek przewodu pokarmowego. Do tej pory wysunięto szereg teorii powstawania wrzodu trawiennego. Niestety, każda z nich daje tylko częściowe wyjaśnienie tego zagadnienia. Prawidłowa budowa i funkcja błony śluzowej przewodu pokarmowego zależy od równowagi pomiędzy czynnikami obronnymi i agresywnymi. W tym układzie, nadmierne oddziaływanie czynników negatywnych lub/i naruszenie ochronnej warstwy śluzówki zwiększa ryzyko choroby.

Choroba wrzodowa a grupa krwi

Już w latach czterdziestych XX. wieku stwierdzono, że wśród chorych cierpiących z powodu choroby wrzodowej dominują osoby z grupą krwi 0. Jest to związane m.in. ze zwiększoną ilością soków żołądkowych u tych osób, ale nie należy zapominać, że główny sprawca tej choroby - Helicobacter pylori - ma swoją ulubioną grupę krwi. Bakteria ta lubi przyczepiać się do komórek, które w swojej strukturze są podobne do antygenu grupy 0. Z kolei wyniki ostatnich badań wykazały, że problem ten bardzo często dotyka osób, które nie wydzielają antygenów grup krwi do płynów ustrojowych, nie posiadając w efekcie skutecznych metod obronnych przeciw inwazji H. pylori. Antygeny wydzielaczy, unosząc się swobodnie w śluzie i działając jak biologiczne wabiki, łączą się z H. pylori, zanim bakteria przyczepi się do ściany żołądka lub dwunastnicy i zainicjuje proces chorobowy.

Niedobory pokarmowe - główny czynnik ryzyka

Od wielu lat wykazywano w badaniach, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce (zwłaszcza te z dużą zawartością witaminy C) zmniejsza ryzyko zakażenia H. pylori. Obecność w soku żołądkowym odpowiedniej ilości witaminy C silnie hamuje wzrost bakterii oraz aktywność wytwarzanego przez nią enzymu - ureazy. Enzym ten, poprzez rozkład odpowiednich substancji, alkalizuje otoczenie wokół bakterii, co umożliwia jej przetrwanie w kwaśnym środowisku żołądka. Wyniki wielu badań sugerują również, że wzbogacenie diety o takie składniki, jak Arginina, glutamina, kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, witaminy A i E wspiera organizm w walce z infekcją H. pylori oraz przyspiesza proces gojenia owrzodzeń.

Jak wspomóc leczenie?

Leczenie choroby wrzodowej rozpoczyna się od zmiany stylu życia i usunięcia czynników ryzyka. Sukces w dużej mierze zależy od aktywnej współpracy chorego, który powinien przestrzegać pewnych prostych zasad:

SUPLEMENTY A CHOROBA WRZODOWA

Czynniki agresywne


Czynniki środowiskowe:


Czynniki obronne


lek med. Małgorzata Miktus