Aktualnie przeglądane: Strona główna » Pozbądź się toksyn Oczyść jelita stosując ParaProtex CaliVita

sok noni

Obniż swój wiek biologiczny!


Z pewnością sądzisz, że skoro odżywiasz się w miarę zdrowo i jesteś trochę aktywny fizycznie, to nie jesteś narażony na odkładanie się toksyn w Twoim organizmie? Nic bardziej mylnego!

oczyszczanie

W ciągu zaledwie roku w organizmie przeciętnego człowieka gromadzi się aż 8 kg substancji szkodliwych, obciążających organizm!

Skąd biorą się toksyny w naszym organizmie?

toksynyMiędzy innymi z żywności zanieczyszczonej pestycydami, „wzbogaconej” sztucznymi dodatkami, zanieczyszczeń powietrza, którym oddychamy oraz rozpadu komórek w naszym ciele, zwłaszcza komórek tłuszczowych.

Jak organizm walczy z toksynami?

Przede wszystkim odpowiedzialna jest za to wątroba. Do jej zadań należy m.in. neutralizacja szkodliwych substancji krążących w organizmie, udział w wielu procesach metabolicznych, przekształcanie toksycznego amoniaku w mocznik czy magazynowanie żelaza i niektórych witamin (A, B12, C, D, K). Jej wydolność może osłabić m.in. nieprawidłowo zbilansowana dieta oraz czynnik, na który nie mamy wpływu - wiek. U osób starszych częściej dochodzi do zaburzenia równowagi organizmu, przemiana materii ulega spowolnieniu i organy gorzej radzą sobie z usuwaniem szkodliwych substancji.

Walcząc z toksynami, musimy również zwrócić uwagę na jelita, w których to następuje m.in. trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz wchłanianie składników odżywczych. Jeśli mikroflora jelit jest zaburzona (występuje niedobór pożytecznych bakterii probiotycznych, jak np. Lactobacillus acidophilus), dochodzi do nadmiernego gromadzenia się związków toksycznych, które zaczynają przenikać przez błonę śluzową jelita do krwioobiegu, wywołując liczne dolegliwości.

Towarzyszący współczesnemu człowiekowi pośpiech, stres, niezdrowa dieta i niewłaściwy tryb życia sprzyjają zaleganiu treści pokarmowych w jelitach, sprawiając, że praktycznie każdy z nas ma problemy z odkładającymi się w organizmie toksynami.

Według opinii Brytyjskiej Królewskiej Akademii Lekarskiej zanieczyszczone jelita są przyczyną aż 90% chorób oraz stanów złego samopoczucia!

oczyszczanie2Jak możemy wspomóc organizm, by pozbyć się toksyn, czuć się zdrowo i tryskać energią?

W pierwszym etapie oczyszczania organizmu powinniśmy wesprzeć wątrobę (Liver Aid), w której to przebiega większość procesów rozkładu i oczyszczania oraz wzbogacić dietę w cenne probiotyki Lactobacillus acidophilus (np. AC Zymes). W kolejnym etapie, po skończeniu całego opakowania Liver Aid, możemy sięgnąć po unikalną formułę znakomitych składników roślinnych, takich jak m.in. czosnek, ekstrakt z berberysu zwyczajnego, ekstrakt z nasion grejpfruta oraz olej z goździkowca korzennego (ParaProteX), które dodatkowo wspomagają harmonię na poziomie jelit. Warto również skorzystać z cennych właściwości chlorofilu i lucerny siewnej (Liquid Chlorophyll, Green Care) wykazującej działanie rewitalizujące, korzystnie wpływającej na metabolizm i zmniejszającej uczucie zmęczenia oraz jukki (Pure Yucca), zawierającej saponiny, które w naturalny sposób wspomagają detoksykację organizmu. Pomocne mogą okazać się również algi, jak spirulina i chlorella (Spirulina Chlorella Plus). Spirulina wspomaga kontrolę masy ciała, z kolei chlorella korzystnie wpływa na pracę wątroby, pomaga w usuwaniu szkodliwych substancji, głównie metali ciężkich z organizmu oraz przyczynia się do zwiększenia wzrostu korzystnej mikroflory jelitowej.

paraprotexParaProteX

Intensywne tempo, jakie towarzyszy nam każdego dnia sprawia, że coraz częściej odżywiamy się nieregularnie i nie przestrzegamy zasad racjonalnego odżywiania. Mało kto zastanawia się nad tym, jakie będą efekty takiego stylu życia. Przewód pokarmowy to przecież nie tylko miejsce trawienia i wchłaniania niezbędnych substancji odżywczych. To także największa i najbardziej skomplikowana część naszego układu immunologicznego, która stale kontaktuje się z ogromną ilością różnych szkodliwych czynników pochodzących ze świata zewnętrznego, w tym m.in. czynników mikrobiologicznych.

Tylko dla Klubowiczów niższa cena klubowa: 115 PLN. Zamów tutaj >>

Podczas oczyszczania nie można zapomnieć o nopalu (Nopalin) – cennego źródła błonnika pokarmowego oraz dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości wody – ok. 2-3 litrów na dobę. To podstawa oczyszczania, gdyż zgromadzone w organizmie toksyny właśnie z wodą, zostają wydalone z naszego ustroju! W tym czasie postaraj się również wyeliminować z diety słodycze.

Nadmiar toksyn w organizmie może być przyczyną:

Źródło: calivita.pl


WZMOCNIJ ORGANIZM - POSTAW NA PROFILAKTYKĘ >>>

NOPALIN KONTRA CUKRZYCA >>>

BEZ BŁONNIKA NIE MA ZDROWIA >>>

TLEN - ELIKSIR ŻYCIA >>>

SUPLEMENTY CALIVITA DLA MATURZYSTY, STUDENTA >>>



Grilluj bezpiecznie!
 
gril-calivitaLada moment majówka – czas, kiedy aż 56% Polaków delektuje się smakowitą karkówką czy szaszłykami przyrządzanymi z dodatkiem warzyw. Czy jednak wiesz, jak grillować bezpiecznie, by potrawy były zdrowe, a jednocześnie smaczne? Co zrobić, by wspomóc trawienie? Skorzystaj z naszych porad i ciesz się sezonem gillowym w pełni, bez obaw o układ trawienny.

Czy potrawy z grilla są zdrowe?

Opinie na ten temat są podzielone. Jedni uważają, że potrawy z grilla są zdrowe i mało kaloryczne, ponieważ prawie cały tłuszcz jest wytapiany. Są też tacy, którzy twierdzą, że nie ma nic bardziej toksycznego niż danie z grilla. Gdzie leży zatem prawda? Prawdą jest, że krótszy czas obróbki termicznej warzyw, mięs na grillu sprawia, że pozostaje w nich więcej składników odżywczych, wrażliwych na temperaturę, a także pozbawiając mięso tłuszczu sprawiamy, że nasze danie jest mniej kaloryczne. Należy jednak pamiętać, że podczas nieumiejętnego grillowania może powstawać wiele niekorzystnych dla naszego organizmu związków chemicznych, takich jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) czy nitrozaminy powstające podczas obróbki termicznej mięsa wcześniej peklowanego. Związki te wykazują działanie kancerogenne.

Jak zatem zminimalizować powstanie tych niekorzystnych związków?

Poznaj kilka podstawowych zasad przyrządzania potraw na ruszcie:

Podczas grillowania najczęściej spożywamy większe ilości pożywienia, sącząc przy tym chłodne napoje alkoholowe czy gazowane, które obniżając temperaturę organizmu i zakwaszając go, zakłócają pracę enzymów trawiennych. W ten sposób zaburzamy dokładny proces trawienia treści pokarmowych, co niejednokrotnie kończy się dyskomfortem przewodu pokarmowego – bólem brzucha, wzdęciami, a także zaparciami.

Jak wspomóc układ pokarmowy, by nie cierpieć po grillowaniu?

Oprócz zastosowania odpowiednich technik przygotowania potraw, warto mieć w zasięgu ręki kubek z ciepłą zieloną herbatą oraz uzupełnić swoją dietę w naturalne składniki aktywne usprawniające procesy trawienne, np. zawartymi w Kompleksowej Formule Alive (Alive I – Organic Super Juice i Alive II – Daily Activator) dostępnej w systemie BSP.

Podczas grillowych biesiad możesz wykorzystać aktywne składniki wspomagające procesy trawienne zawarte w produktach z oferty CaliVita®:

Dowiedz się jeszcze, jak prawidłowo przygotować dania grillowane!

Zachęcamy także do wykorzystania przepisów na smaczne i zdrowe dania z grilla. Tutaj >>>

Źródło: calivita.pl