Aktualnie przeglądane: Strona główna » Badania naukowe » Doktor Ralph Heinicke - pionier badań nad noni

sok noni

Doktor Ralph Heinicke - pionier badań nad noni

Badania nad noni rozpoczęły się kilkadziesiąt lat temu, lecz gwałtowny rozwój i produkcja syntetycznych lekarstw doprowadziły do przerwania tych niezwykle ważnych prac.

Już od 1963 roku były znane właściwości noni, zwalczające czynniki infekcyjne. Oskar Levand, naukowiec z University of Hawai, wykazał skuteczność noni w unieszkodliwianiu wielu niebezpiecznych patogenów.

W swoich ostrożnie skonstruowanych tezach oświadczył, że "medyczna wartość owocu noni była naukowo potwierdzona in vitro przez Bushnell'a i wsp., którzy przetestowali 101 roślin hawajskich pod kątem ich antybakteryjnej aktywności. Odkryto, że sok z owocu noni był aktywny przeciw trzem szczepom bakterii: Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa. Obserwowano również przeciwbakteryjną aktywność przeciw pięciu różnym szczepom patogenów jelitowych: Salmonella typhosa, Salmonella nontevideo. Salmonella schottmuelleri, Shigella paradysenteriae BH i Shigella paradysenteriae III-z".

     (Źródło: Nutrition & Health - Prof. Valeria Szedlak-Vadocz - NONI – INDIAŃSKA MORWA).

dr-heinickeW 1981 roku dr Heinicke w wyniku długoletnich badań zidentyfikował substancję, którą nazwał i opatentował jako kseronina.  Naukowiec był bardzo podekscytowany tym niezwykłym odkryciem i dlatego swoje badania prowadził dalej. Następnie w 1983 roku odkrył kolejną substancję - prokseroninę, która w połączeniu z innymi substancjami w obecności enzymu – prokseroninazy, tworzyła alkaloid kseroninę. Dalsza jego praca, po ustaleniu proksroniny, prokseroninazy i serotoniny jako kofaktorów niezbędnych do biosyntezy kseroniny, polegała na znalezieniu  naturalnych źródeł w których będą występowały.

Doktor Heinicke poszukiwał prokseroniny w ananasie. Zauważył on, że wraz z upływem lat przemysłowa uprawa ananasów na glebie nawożonej sztucznymi nawozami, doprowadziła do wyjałowienia ziemi. W efekcie powodowało to obniżanie z roku na rok zawartości prokseroniny w ananasie. Zaczął więc poszukiwać prokseroniny w dostarczonym mu owocu noni. Prowadzone przez niego badania nad morinda citrifolia przeszły najśmielsze oczekiwania. Odkrył coś ważniejszego: chociaż hawajski ananas zawiera prokseroninę, to najbogatszym jej źródłem jest noni.  Doktor Heinicke stwierdził, że noni zawiera w sobie aż 800 razy więcej prokseroniny niż  dojrzały ananas.

Dalsze prace z ekstraktem noni dostarczyły informacji, które pozwoliły naukowcom stworzyć dokładny obraz tego, jak w rzeczywistości działa prokseronina. Odkryli, że prokseronina jest jedną z kluczowych substancji, potrzebną organizmowi do produkcji kseroniny – głównego czynnika, który przyczynia się do radykalnej zmiany różnych problemów zdrowotnych i poprawia ogólny stan zdrowia. Mówiąc w uproszczeniu – kseronina powoduje, że ponad trzy miliardy komórek organizmu może się ciągle regenerować.

Dr Ralph Heinicke twierdzi, że kseronina to najlepszy przyjaciel komórek.

Podstawowe składniki biorące udział w biosyntezie ustrojowej kseroniny, to prokseronina, prokseroninaza oraz różne inne substancje takie jak: witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty białkowe i serotonina. Według dr Heinicke, mniej więcej co dwie godziny wątroba w której magazynowana jest prokseronina, otrzymuje z mózgu sygnał do uwalniania „zastrzyku” prokseroniny do strumienia krwi. Wtedy poszczególne narządy i tkanki organizmu  pobierają z krwi tyle prokseroniny, ile jest im potrzebne do produkcji kseroniny w celach naprawczych.

Zazwyczaj przeciętnemu człowiekowi wystarczają małe ilości prokseroniny do prowadzenia napraw. Jednak, jeśli jakiś narząd będzie potrzebował większych ilości kseroniny, np. podczas infekcji wirusowej, gdy są obecne komórki przedrakowe lub w sytuacji zwiększonego stresu – wtedy zwykle ilość prokseroniny w organizmie jest niewystarczająca do zaspokojenia tych potrzeb. Czynnikiem ograniczającym prowadzenie napraw w narządach i tkankach jest prokseronina, która na szczęście może być uzupełniana poprzez spożycie odpowiednich ilości Noni.

W rezultacie, po spożyciu noni, jej poszczególne składniki są przyswajane przez organizm. Prokseronina, łącząc się ze specyficznym enzymem – prokseroninazą, w obecności innych składników, jest przekształcana do kseroniny. Następnie kseronina wraz z innymi niezbędnymi substancjami biochemicznymi pracuje nad stworzeniem takiego składnika adaptogennego, który jest potrzebny danej komórce do naprawy i regeneracji. W trakcie tego procesu, komórki odzyskują swój własny stan równowagi (homeostazy), który ostatecznie doprowadza organizm do stanu zdrowia. Im bardziej chore czy uszkodzone są komórki, tym większe ilości noni będą wymagane do ich naprawy.

Skuteczność soku z noni nie można przypisać jednemu, wyizolowanemu składnikowi znajdującemu się w owocu noni. Pojedyncza substancja posiada co prawda pewne właściwości, lecz swe pełne działanie rozwija dopiero w połączeniu z pozostałymi składnikami, a więc wtedy , gdy zastosujemy ekstrakt z całej rośliny. Tak jak jedna  witamina nie może rozwinąć swych właściwości jeżeli zabraknie jej odpowiedniego środowiska, tak samo i w przypadku np. prokseroniny znajdującej się w noni, potrzebne są jeszcze inne kofaktory, aby została ona przetworzona w komórkach na kseroninę.

Z medycznego punktu widzenia, kseronina to bardzo ważny związek biochemiczny, odgrywający istotną rolę w olbrzymiej ilości zachodzących w organizmie procesów. Na przykład przy stanach zapalnych do chorych miejsc w organizmie cieknie z naczyń krwionośnych prokseronina, która w połączeniu z innymi substancjami w obecności enzymu prokseroninazy i serotoniny zostaje przetworzona w komórkach na kseroninę. Peptydy, które wywołują stan zapalny, nie mogą już absorbować pewnych protein, co w efekcie prowadzi do ustąpienia zapalenia, obrzęku i bólu.

Według dr Heinicke, noni działa na poziomie komórkowym - jest w stanie przywrócić do normy zaburzone funkcje komórek, tzn. pomaga „chorym” komórkom powrócić do stanu zdrowia. 

Ponadto, poza przywracaniem „chorych” komórek do stanu homeostazy,  pomaga także poprawić funkcje zdrowych komórek. Tak więc NONI oferuje realną i uzupełniającą terapię chorym na nowotwory, która może pomóc zwalczyć raka i zmniejszyć działania niepożądane klasycznego leczenia, takiego jak np. chemioterapia. Jest to szczególnie ważne dla osób z tą chorobą, ponieważ olbrzymia ilość danych wskazuje na to, że łącząc NONI ze zdrowym stylem życia, dają sobie szansę na powrót do zdrowia.

Noni skutecznie działa: