Aktualnie przeglądane: Strona główna » Królowa owoców

sok noni

Królowa Owoców

noni-polinesianPolinezyjska roślina Noni zawiera cenne składniki, które nie tylko walczą z przyczynami choroby, ale są również niezwykle istotne dla zachowania naszego zdrowia. Noni nazywana „Królową owoców”, jest prawdziwym i cudownym darem natury dla każdego człowieka.

Hawajskie legendy pełne są historii o bohaterach, którzy dzięki tej roślinie przetrwali okres głodu.  Znana tubylcom od wieków jako skuteczne lekarstwo, obecnie zaczyna cieszyć się coraz większym międzynarodowym uznaniem z powodu wszechstronnych korzyści zdrowotnych.

Noni, określana również Indiańską morwą, „rośliną – uśmierzycielem bólu”, serowym owocem, wspaniałą Morinda i wieloma innymi nazwami, należy do rodziny Rubiaceae. Rośnie przeważnie w tropikalnych miejscach. Jej terapeutyczne właściwości znane były już od pradawnych czasów, dlatego też mówi się o tej roślinie „aspiryna starożytności”.

NONI  (botaniczna nazwa: Morinda citrifolia) - to wiecznie zielony krzew, czasami jednak może występować jako duże drzewo, osiągające wysokość od 3 do 7 metrów. Ma sztywne i twarde gałęzie, na których wyrastają duże, ciemnozielone i błyszczące liście. Z małych pączków rozwijają się bujne białe kwiaty o delikatnym zapachu. To właśnie z nich powstają  owoce.

Podczas dojrzewania zielony owoc przekształca się w żółty. Cechą charakterystyczną NONI jest to, że na jednej gałęzi można spotkać kwiat, zielony owoc i owoc dojrzały. Owoce o długości 7-15 cm, w kształcie małych ananasów można jeść na surowo, wysuszone lub ugotowane.

W pełni dojrzałe owoce mają charakterystyczny nieprzyjemny zapach, podobny do przejrzałego sera lub przysłowiowego trampka po wielogodzinnym treningu i gorzki smak. Jednak właśnie wtedy zawierają bardzo dużą ilość składników odżywczych: witamin i innych, są całkowicie nietrujące i lekko strawne.

owoce-noniNONI nie czepia się żadne robactwo i nie jest celem szkodników.

Roślina noni rodzi owoce cały rok. Na drzewie lub krzaku znajdujemy o każdej porze roku zarówno niedojrzałe, pół dojrzałe jak i dojrzałe owoce, które są zbierane aż 24 razy w roku, czyli co 2 tygodnie. Owoce zbiera się  zanim jeszcze dojrzeją i kładzie na słońcu. Potem są  miażdżone, a następnie wyciska się z nich sok stosowany na różne dolegliwości.

Noni rośnie wszędzie tam, gdzie jest czysta gleba. Można je często spotkać dziko rosnące na zastygłej lawie w pobliżu wulkanów.

Składniki, których brakuje w wyjałowionej przez człowieka glebie, znajduje właśnie noni na polach lawowych. Pola lawy są bardzo częstym zjawiskiem na terenie Polinezji, gdzie znajduje się wiele czynnych i wymarłych już wulkanów.

Żyzna, wulkaniczna gleba, bogata w składniki odżywcze, minerały i pierwiastki śladowe, nie potrzebuje nawożenia, aby rosły piękne drzewka NONI. Jako drzewo lub krzew jest bardzo pospolite na wyspach Polinezji Francuskiej, często jest ozdobą hawajskich ogrodów z powodu swej niezwykłej urody.

Mieszkańcy Polinezji twierdzą, że żyje znacznie dłużej niż człowiek, nawet do 200 lat. Jest  bardzo odporne na choroby, potrafi przetrwać długie okresy suszy i nie niszczy go morska woda. Dopóki może kąpać się w promieniach słonecznych i nie doskwiera mu zimny wiatr, jest w zasadzie niezniszczalne. Noni nigdzie nie jest systematycznie uprawiana. Rośnie dziko na terenach Polinezji, Tahiti i na Wyspach Hawajskich. Można ją również spotkać na terenach Australii, w niektórych tropikalnych regionach Afryki i Ameryki Południowej, na Wyspach Karaibskich, w Chinach, w Malezji, Indiach i Filipinach.

Morinda citrifolia rośnie na prawie całym obszarze Pacyfiku i wszędzie tam stosowana jest przez rdzennych mieszkańców tych okolic jako bardzo skuteczne lekarstwo.

Tradycyjni lekarze na tych wyspach stosowali Noni w następujących przypadkach:
 


Owoc Noni dzięki swoim składnikom jest najbardziej wielostronnym i wyjątkowo skutecznym środkiem, który znacząco wpływa na nasze zdrowie.
Źródło: Jacek Skarbek - Noni owoc zdrowia