Aktualnie przeglądane: Strona główna » Wzmocnienie odporności

sok noni

Wzmocnij organizm - Postaw na profilaktykę

Każdego dnia nasz organizm jest atakowany przez tysiące szkodliwych czynników. Układem, który kieruje obroną naszego organizmu jest układ odpornościowy. Jest on wyspecjalizowany nie tylko w kierunku rozróżnienia swoich i obcych cząsteczek (antygenów), ale również w zwalczaniu antygenów. Antygen to substancja obca (białko), która wnikając do ustroju, wywołuje reakcje skierowane przeciw sobie.

Układ immunologiczny składa się z narządów, naczyń limfatycznych, limfocytów i innych komórek biorących udział w reakcjach odpornościowych.

Do narządów układu immunologicznego należą: grasica, szpik kostny, grudki chłonne (limfatyczne), migdałki, wyrostek robaczkowy, węzły chłonne (limfatyczne), śledziona.

Najważniejsze komórki układu odpornościowego to: limfocyty B i T, makrofagi, granulocyty, komórki tuczne oraz komórki dendryczne. Układ immunologiczny zwalcza obce antygeny w sposób swoisty i nieswoisty.

dzieczynkiLimfocyty T wytwarzane w grasicy, są odpowiedzialne za odporność komórkową, tzn. komórka limfocytu T niszczy wroga (bakterie, wirusy). Natomiast limfocyty B powstają w szpiku kostnym i są odpowiedzialne za odporność humoralną, tzn. za wytwarzanie przeciwciał, które są produkowane przez pobudzone limfocyty B.

Oba rodzaje odpowiedzi układu immunologicznego są zaangażowane w reakcji immunologicznej organizmu.

Ponadto  niezwykle istotną właściwością swoistej odpowiedzi immunologicznej jest pamięć immunologiczna, polegająca na zapamiętaniu przez organizm antygenu przy pierwszym kontakcie. Ponowny kontakt z tym antygenem sprawia, że organizm lepiej radzi sobie z jego zwalczeniem.

Pomimo tak „wyspecjalizowanej armii” nie zawsze jesteśmy w stanie ustrzec się przed atakiem intruzów.

Jak zatem należy troszczyć się o nasz układ odpornościowy, by skutecznie odeprzeć te ataki?

Istotna jest właściwie zbilansowana, zróżnicowana dieta, bogata w świeże owoce i warzywa. Regularna aktywność fizyczna także korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Unikajmy stresu, zadbajmy o zdrowy sen. Warto pamiętać o właściwym ubiorze podczas chłodnej aury. Wychłodzenie organizmu powoduje obniżenie odporności.

Pamiętajmy o wzbogaceniu naszej diety w naturalne składniki aktywne, wspomagające układ odpornościowy:


Lekarz radzi - Postaw na profilaktykę!!!   

warzywkaOd wielu lat na całym świecie prowadzane są badania nad przyczyną powstawania nowotworów. Jednak zagadka, dlaczego i w którym momencie zdrowa komórka przemienia się w złośliwego guza, nadal nie jest ostatecznie rozwiązana. Ustalono, że głównym winowajcą jest niewłaściwy styl życia, zanieczyszczenie środowiska, żywności oraz wody. Jest to dobra wiadomość, ponieważ dzięki niej mamy skuteczną broń w rękach - profilaktykę!

Jeżeli chcemy żyć długo zdrowi, sprawni fizycznie i intelektualnie, to musimy zadbać o nasze zdrowie właśnie teraz, gdy czujemy się dobrze i nic nam nie dolega. Zanim zdrowa komórka przemieni się w złośliwy nowotwór, mijają lata. To wystarczająco dużo czasu, aby zmniejszyć ryzyko tej groźnej choroby. Poprzez właściwe odżywianie i zdrowy styl życia można zapobiegać aż 80% chorób nowotworowych. Zrezygnujmy więc z palenia, spróbujmy unikać stresów, z umiarem pracować, zażywać dużo ruchu oraz nie jeść więcej kalorii niż potrzeba. Pamiętajmy, że odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta to ważny czynnik, wpływający na rozwój nowotworów. Dlatego nie obciążajmy komórek naszego organizmu nieodpowiednim po żywieniem, ale dostarczmy mu takich substancji, które będą wspomagać nasze naturalne siły obronno naprawcze.

W bogatej ofercie California Fitness znajdziemy całą gamę dietetycznych środków spożywczych, które doskonale eliminują negatywne skutki nieprawidłowego stylu życia i odżywiania. Bardzo ważna dla zdrowia suplementacja to oczywiście odpowiednia podaż antyutleniaczy , które poprzez "wygaszanie" wolnych rodników zmniejszają ilość trwałych uszkodzeń materiału genetycznego. Warto pamiętać, że wątroba unieszkodliwia wiele związków rakotwórczych. Stosując nowoczesny preparat Liver Aid, który zawiera unikalną kompozycję składników, wspomagamy możliwości odtruwające i regenerujące wątroby. Podobne działanie ma Cholestone, Nopalin i Triple Potency Lecithin. Sięgnijmy również po preparaty z "Bożej" apteki, czyli Garlic Caps with Extra Parsley, Green Care, Spirulina Max i Vitale. Produkty te zawierają wiele naturalnych substancji bioaktywnych, które hamują na różnym etapie proces tworzenia się nowotworu. Nasze szanse na zwycięstwo zwiększa także Shark Aid lub Culevit. Warto wspomnieć, że tych dwóch produktów nie należy ze sobą łączyć, ponieważ mają inne, wykluczające się nawzajem mechanizmy działania. Chrząstka rekina hamuje rozwój drobnych naczyń krwionośnych, które dostarczają guzom substancje odżywcze. Utrudnia więc penetrację składników Culevitu do komórek nowotworowych, uniemożliwiając w ten sposób ich zniszczenie.

lek. med. Małgorzata Miktus

suplementy-calivita



Nowalijki to nie wszystko...

Każdego roku z niecierpliwością oczekujemy nadejścia wiosny. Zmęczeni zimnem i brakiem słońca, a w wielu przypadkach przebytymi chorobami, pragniemy regeneracji. Monotonna zimowa dieta oparta na zapasach zgromadzonych jesienią nie zaspokaja zapotrzebowania naszego organizmu na witaminy i składniki mineralne.

Kilkumiesięczne przechowywanie w chłodniach owoców i warzyw zubaża je pod względem wartości odżywczych. Zanim przygotujemy potrawy, poddajemy surowce długiej obróbce: starannie obieramy, płuczemy, gotujemy lub pieczemy w wysokiej temperaturze, ostatecznie tracąc śladowe ilości cennych składników.

Poszukując witamin i minerałów wyłącznie w pokarmie, zjadamy go więcej, lecz wcale nie czujemy się lepiej. Dlatego witamy wiosnę nie radośnie i wesoło, lecz ogólnym przygnębieniem i zmęczeniem fizycznym. Instynktownie przestrajamy nasze upodobania kulinarne w stronę nowalijek. Z przyjemnością spoglądamy na pomidory, rzodkiewkę, sałatę, które już na samym początku wiosny coraz obficiej wypełniają półki straganów. Przyciągają wzrok i przywołują miłe wrażenia smakowe.

Można powiedzieć, że na tym kończy się ich rola, ponieważ czas wzrostu i warunki uprawy nowalijek nie są naturalne. Aby urosły do oczekiwanych rozmiarów rynkowych stosuje się nawozy azotowe, sztuczne doświetlanie oraz specjalne odmiany gatunków roślin w celu przyśpieszenia wegetacji. W naturalnie przebiegających procesach wzrostu podstawowe znaczenie dla wytworzenia się w roślinach związków organicznych ma odpowiednio długi okres nasłonecznienia. W szybko rosnących zielonych częściach roślin natomiast doskonale kumulują się środki chemiczne i nawozy azotowe.

Biorąc pod uwagę wszystko, co już wiemy na temat żywności dostępnej wiosną, chcę przestrzec przed pokładaniem zbyt wielkiej nadziei w nowalijkach i zaproponować rozsądne korzystanie z tych dóbr. Właściwą drogą do regeneracji organizmu jest codzienna suplementacja diety, bez względu na wybór wiosennego jadłospisu.

Szczególną uwagę należy poświęcić dzieciom, u których obciążenie układu nerwowego, przejawiające się nadpobudliwością, trudnościami w koncentracji i zapamiętywaniu, negatywnie wpływa na postępy w nauce. Warto więc w tym okresie sięgnąć po preparaty regulujące podstawowe procesy przemiany węglowodanów, białek oraz tłuszczów, działające korzystnie również na skórę i błony śluzowe, np. Stress Management zawierający kompleks witamin z grupy B, wzbogacony magnezem i witaminą C oraz Triple Potency Lecithin. Wymienione preparaty mogą spowodować znaczną poprawę kondycji zdrowotnej naszych pociech.

Antyoksydanty znajdujące się w qProtect są niezbędnym suplementem w okresie zmniejszonej podaży pełnowartościowego pokarmu, ponieważ wtedy jesteśmy bardziej podatni na choroby. Organizm po okresie zimowym, gdy niewiele czasu spędzamy na "świeżym powietrzu", funkcjonuje mniej sprawnie z powodu braku odpowiedniej ilości tlenu w komórkach.

Z pomocą koenzymu Q10 poprawimy metabolizm i dotlenienie organizmu. Niedostateczna ilość składników mineralnych w diecie wymaga uzupełnienia poprzez zastosowanie preparatu Power Mins lub Strong Bones. Jeżeli zabraknie choćby jednego z nich, nieodwołalnie pojawi się gorsze samopoczucie, a nawet choroby - np. anemia czy osteoporoza.

Przed wiosennymi infekcjami znakomicie osłonią nas Garlic Caps, C plus, Bee Power czy Spirulina Max.

Przyjmowanie preparatu AC-Zymes uchroni nas przed dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, poprawi wchłanianie, a w duecie z Garlic Caps osłoni organizm przez grzybicami.

Jeśli naszym celem jest zdrowie, dobra kondycja fizyczna i psychiczna to nieodłącznym towarzyszem diety są preparaty multiwitaminowe: Full Spectrum, Senior Formula i Lion Kids + D umieszczone na koronnym miejscu naszego jadłospisu.

lek. med. Jacek Olejniczak
 


Czy już utraciliśmy nasz instynkt samozachowawczy?   

W ostatnim dziesięcioleciu gwałtownie wzrosło tempo życia. Z dnia na dzień bombarduje nas coraz więcej nowych informacji, rosną wymagania, przybywa nam obowiązków - choć doba ma niezmiennie 24 godziny. Rozkwit nauki i techniki przyspiesza rozwój cywilizacji, ale wciąż nie jest w stanie zwiększyć zdolności adaptacyjnych organizmu.

Każdy żywy organizm zbudowany jest z komórek. Przeciętnie mamy ich około 80-100 bilionów. Właśnie od prawidłowej pracy tych najmniejszych "żywych cegiełek" zależy stan naszego zdrowia. Spożywając posiłek, nie myślimy o niezbędnych do życia substancjach roślinnych i zwierzęcych, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania i regeneracji. Jeżeli chociaż jedną z nich pominiemy lub nie dostarczymy w wystarczającej ilości, to wówczas organizm w pełni nie przyswoi reszty. Często z braku potrzebnego surowca, energii i nadmiaru toksyn, nasze komórki przestają prawidłowo funkcjonować. Pojawia się złe samopoczucie, zmęczenie, bóle głowy, nerwowość, bezsenność itp. W takiej sytuacji, chcąc sobie pomóc, najczęściej przyjmujemy różne medykamenty (np. tabletki nasenne, uspakajające, przeciwbólowe, itp.), które na krótko eliminują przykre objawy. W rezultacie, mimo chwilowego polepszenia samopoczucia, główna przyczyna problemów zdrowotnych, którą jest niewłaściwe odżywienie, nie zostaje rozwiązana. Po pewnym czasie ujemne objawy powracają ze zdwojoną siłą. I tak, krok po kroku, obniża się odporność organizmu, pojawiają się infekcje, alergie, nadciśnienie, następuje przyrost masy ciała, skłonność do depresji oraz szereg innych, dobrze nam znanych schorzeń. Odżywiając się niewłaściwie, wcześniej czy później zaczynamy chorować.

Obecnie zjadamy zbyt dużo pokarmów nadmiernie przetworzonych, sztucznie konserwowanych, barwionych, przygotowanych i podgrzewanych w kuchenkach mikrofalowych. Dodatkowo raczymy się nadmiarem białego pieczywa, słodyczy, cukru, soli, tłuszczów. Kosztem czystej wody, owoców, warzyw oraz wyciskanych z nich soków, pijemy w nadmiarze napoje gazowane, pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych, zawierające za to znaczne ilość cukru, słodzików, chemicznych substancji smakowych, zapachowych czy konserwujących. Rocznie zjadamy z pożywieniem od 4 do 7 kg różnego rodzaju toksyn, wciąż zapominając, że żywność nie powinna zaśmiecać, lecz czyścić i regenerować organizm. Od lat, słysząc sprzeczne opinie na temat zagrożeń, oglądając nachalne reklamy i czytając różne zalecenia dietetyczne, całkowicie gubimy się w poglądach na temat zasad prawidłowego odżywiania.

Przy nagminnych błędach dietetycznych i wieloletnich problemach ze zdrowiem, oprócz właściwych, świadomych nawyków żywieniowych, ratunkiem dla naszych komórek są produkty naturalnego pochodzenia - źródło tych wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które zostały wyeliminowane z naszego jadłospisu. Dobierając preparaty uzupełniające, należy pamiętać, że nasz organizm jest przystosowany tylko do łącznego wykorzystywania składników odżywczych. Najlepszą formą uzupełniania codziennego pożywienia jest zapewnienie dodatkowych, niewielkich ilości białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych, włókien roślinnych i ziół. Zaletą takiej diety jest odblokowanie mechanizmu wchłaniania, przez co zjadane pożywienie może być w pełni wykorzystane, a toksyny wyrzucone. W efekcie wzrasta przepływ potencjału energetycznego na błonie komórkowej. Następuje wzrost energii komórki, która ponownie łatwiej przyswaja składniki odżywcze, bez problemu usuwa toksyny, wytwarza jeszcze większą ilość energii, powodując, że nasze organy lepiej pracują. Przy takiej diecie lepiej czujemy się i wyglądamy, skutecznie likwidujemy przyczyny powstawania wielu chorób cywilizacyjnych oraz uciążliwą nadwagę. Mając dobre samopoczucie, zaczynamy rozumieć i kochać zasady zdrowego stylu życia. Nasze ciało samo doskonale wie, co jest dla niego najlepsze, to tylko my utraciliśmy instynkt samozachowawczy, nie zwracając uwagi na wołanie naszego organizmu.

dr Grażyna Pająk, biolog, naturoterapeutka, żywieniowiec


Bezpieczniej z silniejszym układem odpornościowym

Przez cały rok moja rodzina i ja „pracujemy” nad odpornością naszych organizmów. Latem, korzystając z obfitości darów natury, zjadamy jak najwięcej świeżych warzyw i owoców. Jednak nie zawsze to wystarczy, gdyż ich wartość z wielu powodów nie jest już tak wysoka, jak wtedy gdy spożywali je nasi dziadkowie.

Silny system immunologiczny to przede wszystkim zdrowe jelita. Przyjazne bakterie Lactobacillus acidophilus polecam  wszystkim przez okrągły rok. Pomagają one zachować dobrą florę bakteryjną w jelitach, co ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie systemu pokarmowego. Oznacza to m.in. wysoką przyswajalność substancji odżywczych, a tym samym zachowanie odporności organizmu i szansę na zwalczenie „intruzów”.

Korzystne działanie na układ odpornościowy wykazuje także spirulina obecna w preparacie Spirulina Max. Również mleczko pszczele (Bee Power) mobilizuje organizm do obrony przed niekorzystnymi czynnikami. Nie zapominajmy o immunostymulujacym działaniu roślin znanych od wieków, tj. Vilcacora (ImmunAid),  jeżówka purpurowa (Virago), czosnek (Garlic Caps).  Warto również sięgnąć po witaminy z grupy B (Stress Management), szczególnie w obecnych czasach, gdy tempo życia sprawia że jesteśmy w ciągłym stresie. Działanie wzmacniające organizm wykazuje także owoc noni obecny w preparacie Polinesian Noni Juice.

Zadbajmy także o odporność naszych dzieci. Moje wnuczki oprócz przyjaznych bakterii Lactobacillus acidophilus otrzymują codziennie Lion Kids Multiwitamin + Witamin D oraz Lion Kids C. Dziewczynki są zdrowe, tryskają energią i błyskawicznie ich organizmy dużo łatwiej zwalczają drobne infekcje. Należy przy tym pamiętać o szczególnym zachowaniu higieny. Częste mycie rąk, zasłanianie się przy kichaniu i kaszlu, używanie papierowych ręczników oraz unikanie przebywania w dużych skupiskach to podstawowe środki zapobiegawcze. Zaobserwowałam, że kaszel wspaniale złagodzi  Smokerade, preparat wieloskładnikowy o silnym działaniu antyoksydacyjnym. W moim przypadku działa natychmiast – wypraktykowałam!  Źródło: calivita.pl 


Z historii Klubowiczów CALIVITA

Mój ulubiony produkt

Z produktami CaliVita po raz pierwszy zetknęłam się na domowym spotkaniu w 2006 roku. Był marzec i nadchodziła wiosna, a ja nie mogłam się otrząsnąć po grypie. Już 2 miesiące byłam bardzo słaba i mimo iż dostałam od lekarza witaminy na wzmocnienie, które kupiłam w aptece, to jednak nic mi nie pomogły. Na prezentacji produktów CaliVita usłyszałam o Noni i od razu wiedziałam, że jest ono moją nadzieją.  Zdrowie to najważniejsza życiowa sprawa i nie można zdać się tylko na doktora. O własne zdrowie musimy zadbać sami. Dlatego od razu zakupiłam Polinesian Noni. 

Już po tygodniu czułam się o wiele lepiej, mogłam zrobić zakupy i ugotować obiad. Butelkę Noni wypiłam w ciągu 2 tygodni. Byłam o wiele mocniejsza, ale bojąc się kolejnej grypy postanowiłam kupić sobie jeszcze jedną butelkę.  Po drugiej butelce Noni zauważyłam u siebie przypływ energii, stałam się silniejsza, bardziej ruchliwa i pełna wigoru. Wierzę, że Polinesian Noni pomógł mi w powrocie do zdrowia i wzmocnił moją odporność.  Od tej pory Polinesian Noni to mój ulubiony produkt.                                                           

Genowefa Kochan

Sok z noni wzmocnił osłabiony system odpornościowy mojego synka

Z natury jestem osobą nieśmiałą i trudno było mi zdecydować się, zanim postanowiłam napisać kilka słów. Pomyślałam jednak, że może moje doświadczenia pomogą kiedyś jakiejś niezdecydowanej osobie w sięgnięciu po najlepsze preparaty pochodzenia naturalnego, jakie kiedykolwiek poznałam. Moja przygoda z produktami CV/CF rozpoczęła się w grudniu 2003 r. Do poszukiwania naturalnych sposobów ochrony zdrowia skłoniła mnie choroba synka. Przez okres czterech lat żaden z lekarzy nie wiedział, dlaczego dziecko ma znacznie podwyższoną leukocytozę (liczbę białych krwinek), podczas gdy pozostałe parametry elementów morfotycznych krwi pozostawały w normie. Dziecko rozwijało się prawidłowo, choć często zapadało na infekcje górnych dróg oddechowych. Ciągłe stosowanie antybiotyków zmniejszało jeszcze bardziej odporność jego organizmu. 

W celu obserwacji leukocytozy, lekarze zalecili wykonywanie dwa razy w miesiącu badań kontrolnych krwi, żeby czegoś nie przegapić. Cała ta sytuacja była dla mojego synka i całej rodziny ogromnie stresująca. Pomyślałam sobie, że tak dalej być nie może. Trzeba działać! W grudniu 2003 roku, serfując na Internecie, natknęłam się na wiadomości o preparacie noni. Nie zastanawiając się, zadzwoniłam do dystrybutora Sieci CaliVita® International, od którego otrzymałam wyczerpujące informacje na temat tego cudownego soku i innych wspaniałych preparatów CF/CV (m.in. Garlic Caps with Extra Parsley, C 1000, Omega-3 Oil, Bee Power, Strong Bones). Od razu wypełniłam Kartę Zgłoszenia i jeszcze tego samego dnia zamówiłam wspomniane preparaty.

Po trzech miesiącach stosowania Polinesian Noni Liquid w dawce: 2 x 30 ml, Garlic Caps with Extra Parsley: 3 x 1 kaps i Omega 3 Oil: 1 kapsułka co drugi dzień, zrobiłam synkowi kontrolne badania krwi. Okazało się, ku zdumieniu całej mojej rodziny, lekarza rodzinnego i pani mikrobiolog, że po raz pierwszy od czterech lat wyniki badań krwi, z uwzględnieniem wskaźnika leukocytozy (WBC – 7000, a bywało WBC – 24 000; 16 000), są prawidłowe! Wierzę, że właśnie podawanie tych preparatów, a w szczególności soku z noni, pomogło mojemu synkowi wzmocnić osłabiony antybiotykami system odpornościowy. Od tamtej pory, cała moją rodzina regularnie przyjmuje sok z noni i inne wspaniałe preparaty CF/CV.

Renata Stasiak,  CaliNews styczeń 2005



Przesilenie wiosenne

Za nami ponura wilgotna jesień i krótkie, chłodne dni zimowe, kiedy słońce rzadko wyglądało zza chmur. Przed nami wiosna – marzec i kwiecień, ze skrajnymi zmianami pogody i temperatury. To, w jakich warunkach żyjemy od jesieni, przez niemal pół roku, wpływa bardzo niekorzystnie na nasze organizmy. Nieprawidłowe, mało urozmaicone odżywianie, siedzący tryb życia, brak ruchu, słońca, częstsze przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, głównie przed telewizorem i komputerem, to przyczyny jesienno-zimowych problemów zdrowotnych.

Gdy zima dobiega wreszcie końca, nasze organizmy nie mają już siły walczyć. Występuje syndrom zwany osłabieniem wiosennym, charakteryzujący się przygnębieniem, depresją, ospałością, zmęczeniem, większą podatnością na infekcje, a często także nadmiernym przyborem ciężaru ciała. Zgromadzone na zimę zapasy owoców i warzyw tracą miarę przechowywania na wartości, zapasy witamin i składników odżywczych są na wyczerpaniu. Nowalijki natomiast zawierają najczęściej więcej chemikaliów niż witamin.

Osłabieniu wiosennemu lepiej zapobiegać niż je leczyć. Zestawy witamin pochodzenia syntetycznego nie spełniają w pełni pokładanych w nich nadziei. W ofercie firmy California Fitness znajduje się jednak cały szereg suplementów doskonale uzupełniających powstałe niedobory. O skuteczności biologicznej tych preparatów decyduje ich naturalne pochodzenie i chelatowa forma połączeń znajdujących się nich minerałów.

Do zapobiegania niedoborom witamin, minerałów i związanych z tym infekcjom polecane są: C Plus, Full Spectrum, Senior Formula, New Life, Bee Power, Protect4Life, Garlic Caps with Extra Parsley.

Zmęczenie i rozdrażnienie można zmniejszyć przez przyjmowanie preparatów Stress Management B-Complex, Strong Bones, Super CoQ10 Plus, Triple Potency Lecithin. Dla osób z tendencją do nadmiernego przyrostu masy ciała wskazane są: Advanced Fat Burners, Citrimax&Chromium. Usunięciu toksyn z organizmu sprzyja preparat ochraniający wątrobę – Liver Aid. Przy jego pomocy neutralizowane są szkodliwe produkty przemiany materii i trucizny nagromadzone okresie jesienno-zimowym.

lek. med. Krystyna Cybart



Do wzmacniania organizmu i podniesienia odporności służy wyłącznie naturalny i nie poddawany pasteryzacji sok Polinesian Noni. Liofilizowany owoc noni posiada wiele silnych właściwości odżywczych. Przekonało się już o tym bardzo wielu ludzi.
Pasteryzowane soki Noni tracą wiele naturalnych składników, w tym enzymów i bioaktywnej energii, co sprawia, że są przez to słabsze i służą wyłącznie do ogólnej profilaktyki. Polecany przez nas Polinesian Noni jest liofilizowany, co oznacza jego naturalną formę (taką jak w świeżym i surowym owocu) oraz większe skoncentrowanie składników.

Udowodniono, że Noni zawiera pewne substancje, np. enzymy, witaminy, składniki mineralne, białka i małe ilości alkaloidu kseroniny, dzięki którym wyraźnie odgrywa podstawową rolę w zachowaniu zdrowia. Dr Ralph Heinicke, badacz - pionier profilaktycznych właściwości noni, odkrył "system kseroniny", który dotyczy połączenia prokseroniny, prokseroninazy i innych możliwych substancji biochemicznych, niezbędnych w procesie tworzenia kseroniny. Składniki te są potrzebne komórkom naszego organizmu, by pomóc im utrzymać ich prawidłową funkcję. Noni - bogate źródło tych substancji - może dostarczyć je organizmowi i w ten sposób zwiększyć jego zasoby kseroniny.
Noni pobudza również syntezę tlenku azotu (NO) - niezwykle cennej substancji, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tlenek azotu może wzmacniać system immunologiczny poprzez stymulację produkcji i aktywności różnych komórek odpornościowych.

Badanie, przeprowadzone w 1997 r. przez naukowców z Unwersity of Hawai, ujawniło, że suplementacja noni powoduje znaczne zwiększenie aktywności makrofagów (ponad trzykrotny wzrost w stosunku do wartości prawidłowych). Ponadto, kiedy stosowano ją łącznie z interferonem gamma (INF-gamma) - inną substancją immunologiczną organizmu, efekt byt znacznie większy. (Źródło – Indiańska Morwa. Cz. I.)