Aktualnie przeglądane: Strona główna » Probiotyki a prebiotyki

sok noni

Probiotyki i prebiotyki a mikroflora jelit

Jelito człowieka to złożony ekosystem, w którym znajduje się bogata i niezwykle zróżnicowana flora bakteryjna. W jelitach dorosłych ludzi stwierdza się około 1000 gatunków bakterii, które zasiedlają poszczególne odcinki jelita – od 107 do 1012 komórek bakterii/g treści jelita. Najwięcej – 1011 do 1012 komórek bakterii/gram treści jelita znajduje się w jelicie grubym – łącznie masa bakterii jelitowych osiąga imponującą ilość 1,5 – 2 kilogramów.

 

Zdrowy człowiek ma zrównoważony skład flory bakteryjnej, z przewagą mikroorganizmów przyjaznych i korzystnych dla zdrowia. Mikroflora składa się z flory autochtonicznej – symbiotyczna, zabezpieczająca przed kolonizacją przez szkodliwe mikroorganizmy oraz allochtonicznej – która pochodzi z otoczenia (głównie z pożywienia) i konkuruje o miejsca do zasiedlenia w organizmie człowieka. U ludzi zdrowych w mikroflorze jelit przeważają mikroorganizmy korzystne dla zdrowia, pozostające ze sobą w stanie równowagi biologicznej.

           

Skład mikroflory jelitowej może jednak ulegać zmianom pod wpływem różnych czynników – szczególnie w następstwie antybiotykoterapii, radioterapii, zakażeń bakteryjnych i wirusowych, silnego stresu, niewłaściwej diety. Naruszenie subtelnej równowagi w tym złożonym systemie zaburza system homeostazy organizmu człowieka i może stać się punktem wyjścia do powstania poważnych schorzeń.

 

W wielu sytuacjach stan równowagi ekosystemu mikroflory jelita człowieka ma fundamentalne znaczenie w przywróceniu, a następnie utrzymaniu zdrowia. Korzystne działanie regulacyjne na ten złożony dynamiczny system biologiczny wywierają probiotyki. Probiotyk – z greckiego  Pro Biosis - ,,dobre dla życia'' to żywe organizmy, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza poprzez modyfikację jego mikroflory i hamowanie rozwoju mikroorganizmów patogennych oraz stymulację układu odpornościowego. Powszechnie stosowanymi probiotykami są bakterie fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium.

 

Działanie probiotyków jest wielokierunkowe:

·         uczestniczą w procesie trawienia pokarmów, umożliwiając m.in. trawienie cukru mlekowego (laktozy) za pośrednictwem wytwarzanej przez te bakterie laktazy;

·         wytwarzają wiele witamin: niacynę, tiaminę, ryboflawinę, kwas pantotenowy, witaminę K;

·         zwiększają biodostępność pierwiastków: miedź, cynk, wapń, żelazo, mangan;

·         hamują rozwój niektórych drobnoustrojów patogennych poprzez wytwarzanie kwaśnego środowiska i konkurencję z innymi patogenami o substancje odżywcze i miejsce ,,przyczepności'' (adhezja) do powierzchni nabłonka śluzówki;

·         stymulują perystaltykę jelit, szczególnie u osób starszych wzmacniają aktywność układu immunologicznego (ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje się w błonie śluzowej jelit).

           

Prebiotyki to składniki pożywienia, które nie są trawione przez człowieka. Wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka poprzez zdolność stymulacji wzrostu i zwiększenie aktywności wyselekcjonowanych szczepów bakterii jelitowych m.in. z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Przykładem prebiotyku mogą być oligosacharydy mleka kobiecego, które selektywnie stymulują rozwój bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium w układzie pokarmowym noworodków karmionych piersią. Potwierdzone w badaniach naukowych działanie prebiotyczne wykazują fruktooligosacharydy (FOS). Fruktooligosacharaydy to węglowodany zapasowe, które występują w wielu roślinach, przede wszystkim w owocach i warzywach np: w cebuli, czosnku, porach, karczochach, szparagach, cykorii, pomidorach i bananach.

 

            W ofercie CaliVita dostępny jest produkt zawierający zarówno probiotyk i prebiotyk: ProbioBalance.

 

ProbioBalance to kompleksowa formula (synbiotyk), zawierająca zarówno probiotyki (4 miliardy bakterii probiotycznych: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum) jak i prebiotyki (fruktooligosacharydy - FOS). Zamów tutaj

 

CVI Polska

 

Źródło: Materiały zostały zaczerpnięte z Nutrition&Health, październik 2009 r, dr n. med. Danuta Broniarczyk-Pawłowska, ulotka ProbioBalance.