Aktualnie przeglądane: Strona główna » Cholestone - Produkt Firmy CaliVita

sok noni

Cholestone - CHOLESTEROL, MIAŻDŻYCA, NADCIŚNIENIE

Cholestone to naturalny produkt - unikany zestaw składników naturalnego pochodzenia chroniący organizm przed rozwojem miażdżycy i związanym z tym ryzykiem zdrowotnym. Regularnie przyjmowanie preparatu zapewnia odpowiednią ilość antyutleniaczy w organizmie, przywraca prawidłowy poziom tłuszczów we krwi (cholesterol, trójglicerydy), a ponadto korzystnie wpływa na procesy metaboliczne w tkance tłuszczowej, pozbawiając organizm zbędnych kilogramów.
Cholestone - to skuteczne antidotum nie tylko na "sercowe" dolegliwości. CHOLESTEROL, MIAŻDŻYCA, ODCHUDZANIE, NADCIŚNIENIE

Opakowanie zawiera: 90 tabletekcholestone-calivita

Składniki aktywne/1 tabletka:
Olej lniany - 200 mg
Pektyny z jabłek - 200 mg
Czosnek - 100 mg
Witamina C - 60 mg
Witamina E - 10 mg
Chrom - 50 µg
Lecytyna - 100 mg

Sposób użycia: 1 tabletka dziennie po posiłku lub według zaleceń.

                                                              CENNIK       ZAMÓWIENIA

Zamawiaj zawsze u solidnego doradcy, który  zapewni Ci gwarancję kompleksowych informacji na temat stosowania oraz przebiegu kuracji (zobacz tutaj >>>). 


Jak uniknąć pułapki cholesterolowej?

serce-zawalŻycie w dzisiejszych czasach stwarza wiele zagrożeń, co jest równoznaczne ze zwiększonym ryzykiem zdrowotnym. Np. - w wyniku nieprawidłowych nawyków żywieniowych i genetycznych predyspozycji – 85% populacji może spodziewać się podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi, a to jest już pierwszy krok w kierunku rozwoju chorób układu krążenia.

Podczas odkładania się nadmiaru cholesterolu w ścianach tętnic prawie niezauważalnie pojawia się:

Wyjaśnienie mechanizmu powstawania wczesnych zmian miażdżycowych jest ciągle przedmiotem badań naukowych. Obecnie już nikt nie neguje, że w tym procesie najważniejszymi czynnikami ryzyka są genetyczne predyspozycje i sposób odżywiania. A zatem, dieta bogata w tłuszcz i uboga w błonnik, niewystarczająca podaż antyoksydantów i nadmierne spożycie żelaza to główni sprawcy chorób sercowo-naczyniowych. Początkowe uszkodzenie rozpoczyna się od utlenienia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w LDL - cholesterolu, dlatego zahamowanie tego procesu jest jedną z podstawowych metod profilaktyki miażdżycy.

W procesie trawienia, wolne kwasy tłuszczowe oraz monoglicerydy są wchłaniane do organizmu, a następnie transportowane w połączeniu z białkami jako tzw. lipoproteiny. Spośród różnych grup lipoprotein najważniejsze są: lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości zwane z terminologii angielskiej VLDL, lipoproteiny o małej (LDL) i o dużej gęstość (HDL). VLDL i LDL są odpowiedzialne za transport tłuszczów z wątroby do komórek organizmu, podczas gdy HDL odprowadza je z powrotem do wątroby. Dlatego wyższa zawartość HDL - cholesterolu chroni organizm przed chorobami układu krążenia, natomiast podwyższony poziom LDL i VLDL jest połączony ze zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy.

Jak możemy zapobiec chorobom, które są spowodowane zbyt wysokim poziomem cholesterolu?

Oprócz stosowania odpowiedniej diety, można przyjmować suplementy diety, które zapewniając ochronę zarówno przed szkodliwymi skutkami podwyższonego poziomu tłuszczu we krwi, jak i jego groźnymi utlenionymi formami, eliminują w ten sposób czynniki ryzyka miażdżycy.

Olej lniany jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera w dużych ilościach zarówno przedstawicieli z rodziny omega-3 (kwas a- linolenowy), jak i z grupy omega-6 (kwas linolowy). Kwasy z rodziny omega-3, poza udziałem w procesach metabolicznych organizmu, odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia:

Antyoksydanty to podstawowa ochrona przed utlenianiem tłuszczów. Substancje te pracują jak chemiczne oczyszczacze - wyłapują wolne rodniki, zanim te mają szansę uszkodzić komórki. Największe działanie antyoksydacyjne jest przypisywane witaminom C i E. Witamina C oszczędza zapas witaminy E, ponieważ posiada zdolność regeneracji witaminy E z jej formy utlenionej. W ten sposób mieszanka tych dwóch witamin wywiera silniejsze działanie antyoksydacyjne niż każda z nich zastosowana osobno. Najkorzystniejszym sposobem suplementacji jest więc dostarczenie preparatów z kompleksem antyutleniaczy.

Czosnek zawiera liczne aktywne substancje, które zwiększają stężenie ochronnych lipoprotein HDL w stosunku do „złego'' LDL- cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Lecytyna, dzięki właściwościom emulgującym, pełni ważne funkcje w metabolizmie tłuszczów.

Chrom odrywa istotną rolę w gospodarce tłuszczowej organizmu. Zmniejsza poziom trójglicerydów i całkowitego cholesterolu, a podwyższa poziom działającej ochronnie frakcji HDL. Korzystnie wpływa również na procesy metaboliczne w tkance tłuszczowej.

Pektyny z jabłek znakomicie wiążą i wydalają nadmiar tłuszczów przyjętych z pożywieniem, co eliminuje wzrost bezwzględnych wartości lipidów we krwi i jednocześnie sprawia, że organizm do przemian metabolicznych wykorzystuje ich tkankowe zapasy. W efekcie obniża się ogólny poziom lipidów we krwi.
Pektyny z jabłek  poprawiają pracę jelit i tworzą korzystne środowisko dla rozwoju „przyjaznych'' bakterii. Świetnie pochłaniają wodę, tworząc masę żelatynopodobną, która wywołuje uczucie pełności w żołądku. Aby zapewnić długotrwałe uczucie sytości i zmniejszyć w ten sposób liczbę kalorii wchłanianych przez organizm, należy przyjmować je przed posiłkiem, popijając dużą ilością wody.

Ponieważ podwyższony poziom cholesterolu we krwi jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, ważne jest, aby jak najszybciej zadbać o utrzymanie jego prawidłowej wartości, jak również właściwą opiekę lekarską.

Cholestone z rodziny CaliVita jest produktem, który zapewnia Ci skuteczną pomoc w tym zakresie.


Z mojej praktyki lekarskiej...
    
Moja mama ma wysoki poziom cholesterolu. Bardzo uważam, co dla niej ugotować, jednak jej poziom cholesterolu nie zmienia się. Nie chciałabym odciąć ją od radości, jaką wszyscy znamy, czyli zjedzenia kawałka schabowego. Jakie produkty należy jej polecić, przez jaki okres czasu i w jakich ilościach powinna je przyjmować?

Poniższa kombinacja dobrze się sprawdziła: Cholestone (3 x 1), Omega-3 (3 x 1), C 500 (3 x 1), White Willow (3 x 1), Chromium Max 500 (rano i w południe 1 kapsułka na pół godziny przed posiłkiem, z dużą ilością płynów). Podczas diety należy zwracać uwagę, nie tylko na zmniejszenie ilości tłuszczów, ale również na ograniczenie węglowodanów, zwłaszcza cukrów rafinowanych!
dr Edith Varga, CaliNews Wrzesień 2004

Choroby reumatyczne - gdy ruch sprawia ból

Łamanie i strzykanie w kościach, rwanie na niepogodę, lumbago, podagra, wypadanie dysku to tylko niektóre z popularnych określeń używanych na co dzień przez osoby borykające się z bólami kości i stawów.

stawy-kalivitaBóle kostno-stawowe dotyczą co trzeciego Polaka i są najczęstszą przyczyną naszych wizyt u lekarza. Wbrew temu, co się powszechnie sądzi, choroby reumatyczne, bo o nich mowa, dotykają ludzi w różnym wieku, nie tylko seniorów. Co prawda, u starszych osób występują one częściej, co jest związane z procesem starzenia się, ale wiele z nich ujawnia się już w dzieciństwie. Obecnie medycyna wyróżnia aż ponad 200 różnych chorób reumatycznych. Lekarze do tej pory nie są pewni przyczyny powstawania reumatyzmu. Wiadomo tylko, że istotne w powstawaniu tej choroby są reakcje autoimmunologiczne, w wyniku których organizm niszczy własne komórki. Nie bez znaczenia jest również "zużycie stawów na skutek ich przeciążania, co ma miejsce w przypadku najpowszechniejszej z chorób reumatycznych, jaką jest zwyrodnienie stawów obwodowych i kręgosłupa.
 
Ciekawostką jest fakt, że podczas gdy inne rodzaje chorób reumatycznych znane były już w starożytności, brakuje dowodów, jakoby w tym czasie chorowano na zwyrodnienie stawów. Najprawdopodobniej choroba ta pojawiła się dużo później i tak naprawdę jest ona jednym z wyników rozwoju naszej cywilizacji. Zmianom zwyrodnieniowym w pierwszej kolejności ulegają ścięgna mięśni, co objawia się osłabieniem i pękaniem włókien kolagenu, budujących te ścięgna. Przerwane włókno kolagenu zapoczątkowuje stan zapalny, który odczuwamy najpierw jako dyskomfort, potem pojawia się ból i obrzęk całego stawu. Zignorowane objawy choroby, które na początku nie są zbyt nasilone, pogłębiają stan zapalny, który pewnego dnia może doprowadzić do całkowitego usztywnienia stawu i ostrego bólu.
 
I tak jak zawsze, profilaktyka chorób reumatycznych jest pod każdym względem lepsza niż leczenie. Z tego powodu należy przede wszystkim wystrzegać się czynników ryzyka, tzn.:

Z bogatej oferty California Fitness,/CaliVita® proponujemy preparaty, które nie tylko działają profilaktycznie, ale mogą też łagodzić objawy chorób reumatycznych: Shark Aid, C Plus, Cholestone, Triple Potency Lecithin, seria Vital, Senior Formula, Pro Selenium, Garlic Caps with Extra Parsley, Green Care.
lek. med. Krzysztof Kudliński, CALINews nr 6, Listopad 2002


 Z historii Klubowiczów CALIVITA

odchudzanieodchudzanie-calivitaTo nie fotomontaż!

Na tych dwóch zdjęciach jestem tą samą osobą, tylko różniącą się wagą, wyglądem, samopoczuciem i humorem. Ten lepszy wygląd zawdzięczam przede wszystkim preparatom CVI:  Advanced Fat Burnes i  XenaForm, które z małymi przerwami zażywam od kilku miesięcy. Jak widać, wspaniale zapracowały na mój wygląd. Zażywam również Nopalin,  AC-Zymes, Liver Aid, Vital 0, Triple Potency Lecithin,  Coenzyme Q10, Spirulina Max,  Cholestone, Smokerade.

Ostatnio także najnowszy produkt - Ocean 21, który wspaniale odtruwa mój organizm. Zdecydowałam się na tak wiele suplementów, ponieważ po pierwszym badaniu żywej kropli krwi, które wygrałam w losowaniu na szkoleniu w Smardzewicach w październiku 2003 r. okazało się, że moja krew jest w słabej kondycji. Wtedy też diametralnie zmieniło się moje  spojrzenie na odżywianie zgodnie z grupą krwi, a że jestem przedstawicielem grupy krwi 0 - musiałam usunąć z mojej diety nabiał i ukochane ziemniaki. W Salonach Sprzedaży CVI w całym kraju można nabyć plakat "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi". Na początku powiesiłam go na lodówce, uważając, że stosowanie się do tych zasad to kompletny bezsens, ale po 2 latach już wiem, że jest to święta prawda - przecież krew to źródło naszego życia! Wracając do suplementu  Advanced Fat Burnes, który zażywam regularnie co dwie godziny po każdym posiłku, nawet jak skuszę się na małe łakomstwo, to mimo tego waga nie idzie w górę. Natomiast XenaForm dodaje mi energii, która jest mi bardzo potrzebna do pracy, ponieważ nie mogę sobie pozwolić nawet na chwilę zmęczenia. Wszystkie doświadczenia z produktami i wspaniałymi ludźmi, którzy pracują w CVI, zmieniły moje dotychczasowe życie, za co dziękuję. Wszystkim, którzy mają problem z nadwagą, polecam preparaty CVI - na pewno się nie zawiodą. Jest tylko jedna prawda: nic nie przychodzi od razu, na efekty należy poczekać.
Renata Bogusz
Źródło: CaliNews, lipiec 2005



Dyskretny urok GOLONKI!

Para, unosząca się nad talerzem zdobionym delikatnym złotym rąbkiem, roznosi w powietrzu zapachy pobudzające najgłębsze zmysły. Rząd ciemnożółtych ziemniaków posłusznie okala doskonale przyprawione, zarumienione kawałki golonki wystające z sosu. Pomidory i kapusta zajmują miejsce z boku talerza. Niestety, przypadły im tutaj jedynie role drugoplanowe. W tym spektaklu jest tylko jedna gwiazda, a jest nim… golonka.
golonka
Nie ma dużo takich osób, które potrafiłyby przeciwstawić się tej pokusie, przynajmniej tak mówią statystyki. Zalecane dzienne spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 30% całkowitej liczby kalorii, niestety w Polsce sposób odżywiania nadal odbiega od zalecanego. Nie tylko odsetek energii z tłuszczu wynosi 40%, ale poważnym problemem jest także rodzaj i proporcje wybieranych tłuszczów. Szkoda, że wciąż preferujemy spory kawałek mięsa zamiast talerza surówek. Dlaczego? Otóż w mięsie występuje dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają we krwi poziom cholesterolu. Natomiast tłuszcze pochodzenia roślinnego to bogate źródło nienasyconych lub wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Np. Włosi również mogą pochwalić się 40% konsumpcją tłuszczu, lecz w ich przypadku znacznie więcej z tego przypada na zdrowy rodzaj tłuszczu, jakim jest oliwa z oliwek.

W czym tkwi problem? Otóż cholesterol jest to substancja, produkowana przez nasz organizm i potrzebna mu w określonych ilościach, natomiast jej podwyższony poziom we krwi jest równoznaczny ze zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy. Do takiej sytuacji może doprowadzić wzmożona produkcja cholesterolu przez organizm lub spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych. Cząsteczki cholesterolu, podróżujące w otoczce białka, tzw. lipoproteiny, (szczególnie ich frakcja LDL – low density lipoprotein) w sprzyjających okolicznościach mogą osadzać się na ściankach naczyń. Po kilku latach tego procesu przekrój tych naczyń zaczyna przypominać przestarzały i zatkany przewód kanalizacyjny, co w efekcie może doprowadzić do udaru mózgu lub zawału serca.

Stan naszego zdrowia jest więc zagrożony, lecz na szczęście można temu skutecznie przeciwdziałać. Jeżeli poziom cholesterolu we krwi zmniejszy się o 10% to niebezpieczeństwo powstania zawału spadnie o 20-50%, natomiast obniżenie poziomu cholesterolu w drastyczny sposób (o 25-30%), może zahamować rozwój miażdżycy. W tym zbawiennym procesie kluczową rolę odgrywa spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego oraz różnych gatunków ryb. Według znawców tematu to właśnie dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym pochodzącym z ryb Eskimosi znani są z tego, że omijają ich zawały. Warto więc nieco zmienić dietę, co wcale nie musi oznaczać rezygnacji z naszych ulubionych potraw, jednak zaleca się zachowanie umiaru. Należy wypróbować nowe smaki, w których większą rolę powinny odgrywać owoce i warzywa. Nie należy także zapominać o zwiększonej porcji ruchu, który może nieco zakłócić nasz zbyt wygodny tryb życia, ale poprzez spalanie nadmiaru energii, korzystnie wpłynie na stan naszego zdrowia.

Istnieje jednak pewien produkt wśród rodziny CaliVita, który może przyjść z pomocą zarówno osobom słuchającym powyższych rad, jak i tym, które nie zamierzają się im podporządkować. Ten produkt to CHOLESTONE, który zawiera unikalny zestaw składników naturalnego pochodzenia, chroniący organizm przed rozwojem miażdżycy i związanym z tym ryzykiem zdrowotnym. Niepowtarzalny olej z nasion lnu, zawierający w dużych ilościach dwa wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy, nie tylko reguluje poziom lipidów we krwi, ale pozytywnie wpływa także na stany zapalne, alergie, nowotwory. Z licznych prac naukowych wynika, że może on odgrywać istotną rolę w profilaktyce co najmniej sześćdziesięciu różnych chorób. Wzrasta także liczba badań, które potwierdzają, że zażywanie wyciągu z czosnku, w ilości 7, 2 g przez okres sześciu miesięcy, zmniejsza całkowity poziom cholesterolu we krwi o 6%. Opracowanie opublikowane w grudniowym numerze American Journal of Clinical Nutrition również przytacza dane, że przyjmowanie czosnku obniża poziom” złego” LDL – cholesterolu o 4, 6%, a ciśnienie skurczowe krwi o 5, 5%. Chrom i lecytyna to kolejne składniki, które peł- nią ważne funkcje w gospodarce tłuszczowej organizmu. Nie zapomniano także o witaminach C i E, które pracują jak chemiczne oczyszczacze – wyłapują wolne rodniki, zanim te mają szansę uszkodzić komórki. Z kolei pektyny z jabłek doskonale uzupełniają naszą dietę, ubogą w niezbędny błonnik.

Zażywanie 2-3 tabletek CHOLESTONE dziennie jest jedynie drobnym poświęceniem w stosunku do niezapomnianego smaku golonki i zachowania zdrowia. 

CF News Nr 5, Wrzesień 2001