Aktualnie przeglądane: Strona główna » Liofilizacja Noni

sok noni

Liofilizacja Noni

Liofilizacja owocu Noni – najnowocześniejsza technologia produkcji soku Noni

Liofilizacja to nowoczesny proces polegający na odwadnianiu ciał przez ich zamrożenie, a następnie sublimację w próżni powstałych kryształków lodu. W próżni lód przechodzi bezpośrednio w parę z pominięciem stanu ciekłego. Proces liofilizacji zastosowano po raz pierwszy na zlecenie rządu Stanów Zjednoczonych zmierzającego do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych we wszystkie składniki odżywcze racji żywności dla wojska i astronautów.  Obecnie jest to jedna z najdoskonalszych metod utrwalania żywności.

liofilizacja-noniTej nowoczesnej technologii można poddać każdą substancję organiczną – rośliny, zioła, warzywa, owoce, mięsa, ryby, a także grzyby. Otrzymane tą metodą produkty zachowują naturalny kolor, wygląd, smak i aromat oraz pełną wartość odżywczą. Poza tym, nie zawierają chemicznych  środków konserwujących, zaś dobrze zachowany kształt i struktura komórkowa umożliwia ponowne szybkie uwodnienie produktu.

Żywność liofilizowana daje możliwość najwyższej jakości odżywiania, gdyż dostarcza witamin, enzymów, minerałów oraz aminokwasów w formie naturalnej, a do tego o wysokiej przyswajalności dla organizmu.

Najlepsze produkty żywnościowe i suplementy diety z najwyższej światowej półki są produkowane z wykorzystaniem procesu liofilizacji. Liofilizowana żywność może długo przetrwać w każdych warunkach, w wysokich i niskich temperaturach, w wilgoci, zachowując wartości odżywcze i walory smakowe jak w surowym owocu.

Dla porównania wystarczy postawić na stole pasteryzowany kompot z truskawek i położyć na talerzu zamrożone truskawki. Następnie pomyśleć i zastanowić się, która z truskawek będzie miała kolor, smak i zapach oraz zachowa większą świeżość: truskawka z pasteryzowanego kompotu czy truskawka mrożona?

Przebieg procesu liofilizacji:

Proces liofilizacji pozbawia rośliny zawartej w nich wody niemal w 100% lub pozostawia jej odpowiednią ilość. Dzięki niemu osiąga się żywność najczęściej w proszku do łatwego przechowywania i transportowania (lekka waga), o najwyższej jakości odżywczej z zachowaniem pełnym spektrum cennych składników odżywczych. Jest to kosztowna, ale i zarazem bardzo korzystna metoda konserwowania i zmniejszania objętości produktów nieodpornych na wysoką temperaturę. Należą do nich niewątpliwie wszystkie rośliny. Stąd też liofilizowane owoce doskonale smakują, tak jak mrożone truskawki.

Żywność liofilizowana czy rośliny poddane procesowi liofilizacji:

Naturalne suplementy diety Calivita produkowane z zastosowaniem procesu liofilizacji to między innymi:

Udostępniona w ostatnich latach technologia liofilizacji, pozwoliła na uzyskiwanie produktów żywnościowych najwyższej jakości. Wśród nich znalazł się pełen owoc noni w postaci gęstego soku wraz z miąższem i pestkami - Polinesian NONI. Ponieważ produkt ten zawiera cały owoc noni, po odstaniu może na dnie butelki ( kieliszka) powstawać naturalny osad. Dlatego zawsze przed użyciem, należy wymieszać zawartość w butelce.