Aktualnie przeglądane:

sok noni

Dieta grupy krwi "A"

"To,  co jest żywnością dla jednego człowieka, może być dla drugiego trucizną " - dr Peter J. D'Adamo.

 

Grupa krwi „A” - Rolnik

Około 15 - 25 tysięcy lat temu, gdy człowiek przestawił się na bardziej rolniczy tryb życia i sposób odżywiania. Właśnie wśród tych pierwszych rolników wykształciła się grupa krwi „A” z „roślinożerczym” kodem genetycznym. Wskutek spożywania produktów roślinnych zmniejszyła się u nich produkcja soków trawiennych i dlatego odpowiednia dieta dla osób z grupą krwi „A” powinna bazować na produktach roślinnych, które służą mu najlepiej.

„Rolnik” to urodzony wegetarianin  i z produktami pochodzenia zwierzęcego jego organizm sobie nie radzi.

 

Co jeść, a czego nie?

 

Mięso i drób

Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi „A” byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa z diety, ponieważ jest słabo trawione oraz odkładane w postaci tkanki tłuszczowej i toksyn. Najlepiej zacząć zastępować mięso rybą kilka razy w tygodniu. Kiedy jesz mięso, wybieraj najchudsze kawałki, drób jest bardziej wskazany niż czerwone mięso. Przygotuj mięso do spożycia gotując je lub piekąc. Unikaj produktów z mięsa przetworzonego, takich jak szynka, parówki (frankfurtery) i mięs na zimno. Zawierają one azotyny, które sprzyjają powstaniu raka żołądka u ludzi z niskim poziomem kwasu żołądkowego, co jest cechą grup „A”.

WSKAZANE:

wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.

OBOJĘTNE:

indyk, kurczak.

UNIKAĆ:

baraniny, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, jagnięciny, kaczek, królików, kuropatw, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny.

 

Ryby i owoce morza

Ryby mogą jeść osoby z grupą krwi „A” w umiarkowanych ilościach, trzy lub cztery razy w tygodniu. Powinny jednak unikać takich ryb jak sola lub flądra. Kobiety z tą grupą krwi powinny rozważyć wprowadzenie do diety ślimaków, zwłaszcza jeśli ktoś w rodzinie miał raka piersi. Ślimak jadalny Helix pomatia (winniczek) zawiera potężną lektynę, która specyficznie aglutynuje i jest przyciągana do zmutowanych komórek typu A przez dwie z najczęściej spotykanych form raka piersi. Jest to pozytywny rodzaj aglutynacji, bowiem ta lektyna usuwa chore komórki.

Ryby powinny być tak gotowane, pieczone lub spreparowane, aby uzyskać ich pełne wartości odżywcze.

WSKAZANE:

dorsz, karp, łosoś, makrela, okoń, okoń srebrny, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynki, sieja, ślimaki, troć.

OBOJĘTNE:

tuńczyk biały, jesiotr, koryfena, lucjan, okoń oceaniczny, rekin, szczupak, granik, skap, stynka, słuchotka, skalnik (biały moron), włócznik, żaglica.

UNIKAĆ:

alozy, barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kałamarnicy, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, ostryg, ośmiornicy, płytecznika, raka, sardeli, skrzydlaka, soli, suma, śledzia, węgorza, żółwi, żab. Powinno się unikać ryb wędzonych!

 

Jaja i nabiał

Osoby z grupą „A” tolerują niewielkie ilości sfermentowanych produktów mlecznych, ale powinny unikać wszystkiego, co zawiera pełne mleko, a także ograniczyć konsumpcję jaj. Zachodnia dieta oparta jest głównie na jajach, maśle i śmietanie, czyli ciastka, placki i lody należą do ulubionych dań, więc będzie to wymagało od nich podjęcia pewnego wysiłku.

Najlepszym wyborem dla osób z grupą krwi „A” powinien być jogurt, kefir, niskotłuszczowa kwaśna śmietana i produkty mleczne zawierające kultury bakterii. Pełne mleko krowie mogą zastąpić serem i  mlekiem sojowym.

Większość produktów mlecznych jest niestrawna dla osób z grupą krwi „A”, ponieważ wytwarzają one przeciwciała przeciw D-galaktozaminie, czyli cukrom prostym znajdującym się w pełnym mleku. Dodatkowo produkty mleczne znacznie zwiększają ilość wydzielanego śluzu, a zbyt duża ilość śluzu może być szkodliwa, jako że przeróżne bakterie mają skłonności do życia w nim. Z kolei nadmiar śluzu prowadzi nieuchronnie do reakcji alergicznych, infekcji i problemów z oddychaniem. To jest jeszcze jeden dobry powód do ograniczenia spożycia produktów mlecznych.

WSKAZANE:

mleko sojowe, ser sojowy.

OBOJĘTNE:

jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko kozie, ser feta, ser mozzarella - chudy, ser kozi, ser risotta, ser string, serek farmer.

UNIKAĆ:

mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, sera białego, sera blue, sera brie, sera camemembert, sera cheddar, sera colby, sera edam, sera emmenthal, sera gouda, sera jarlsberg, serka kremowego, sera munster, sera neufchatel sera parmezan, sera provolone, serwatki, sera szwajcarskiego, serka wiejskiego.

 

Oleje i tłuszcze

Grupy A potrzebują niewiele tłuszczu, aby dobrze funkcjonować, ale łyżka stołowa oliwy z oliwek dodana do sałatki lub duszonych warzyw każdego dnia pomoże w trawieniu i wydalaniu. Oliwa z oliwek wywiera pozytywny wpływ na serce i może obniżyć cholesterol. Natomiast lektyny w olejach takich jak kukurydziany lub krokoszowy są przyczyną problemów w przewodzie pokarmowym u osób z grupą krwi „A”.

WSKAZANE:

oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego.

OBOJĘTNE:

olej rzepakowy, olej z wątroby dorsza.

UNIKAĆ:

oleju bawełnianego, oleju kukurydzianego, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, margaryny.

 

Orzechy i pestki

Wiele orzechów i pestek, np. pestki dyni i słonecznika, migdały i orzechy włoskie, są źródłem białka dla osób z grupą krwi „A”. Ponieważ osoby z grupą krwi A spożywają małe ilości protein zwierzęcych, orzechy i pestki dostarczają ważnych komponentów białkowych. Orzeszki ziemne zawierają lektynę zwalczającą raka i są jak najbardziej wskazane.

WSKAZANE:

masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.

OBOJĘTNE:

kasztany, mak, masło migdałowe, masło sezamowe, masło słonecznikowe, migdały, piniole, orzeszki laskowe, orzeszki liczi, orzeszki włoskie, pestki słonecznika, nasiona sezamu.

UNIKAĆ:

orzecha brazylijskiego, orzecha nerkowca, orzeszków pistacjowych.

 

Fasole i inne rośliny strączkowe

Dla grupy „A” soja i wszystkie produkty pokrewne - fasole i rośliny strączkowe stanowią doskonałe proteinowe źródło odżywcze. Szczególnie fasola sojowa jest bogatym źródłem aminokwasów oraz zawiera w swym składzie lektynę, która chroni przed nowotworami jak również hamuje procesy tworzenia się komórek nowotworowych w naczyniach krwionośnych.

Są jednak fasole niewskazane, takie jak: fasolka nerkowata (kidney), lima, navy i ciecierzyca, gdyż zawierają lektynę, która może powodować zmniejszenie produkcji insuliny, co często jest czynnikiem sprawczym zarówno cukrzycy, jak i otyłości. WSKAZANE:

czerwona soja, fasola azuki, fasola aduke, fasola czarna, fasola pinto, fasola zielona, groszek „czarne oczko”, strączkowe czerwone, strączkowe zielone.

OBOJĘTNE:

bób, fasolka biała, fasolka cannellini, fasolka fava, fasolka pnąca, fasolka szparagowa, groszek cukrowy, groszek zielony, groszek w strączkach.

UNIKAĆ:

ciecierzycy, fasoli copper, fasoli limeńskiej, fasoli navy, fasolki czerwonej, fasolki nerkowatej, fasolki tamaryndy.

 

Zboża, przetwory zbożowe

Generalnie osobom z grupą krwi „A” dobrze służą przetwory zbożowe. Mogą je spożywać raz lub więcej razy dziennie. Warto wprowadzić do swojego jadłospisu proso, mąkę sojową, kukurydzianą i pełny owies. Jednak grupa „A” powinna ograniczyć spożycie pszenicy, gdyż powoduje zwiększenie ilości śluzu, a to z kolei przyczynia się do rozwoju astmy i różnych infekcji. W jadłospisie powinna się również znaleźć amarant, który zawiera w sobie korzystna lektynę chroniącą przed nowotworem okrężnicy.

WSKAZANE:

amarant, gryka, kasza.

OBOJĘTNE:

jęczmień, kamut, mąka kukurydziana, orkisz, otręby owsiane, otręby ryżowe,  owsianka, pasta ryżowa, płatki kukurydziane, proso dmuchane, ryż dmuchany.

UNIKAĆ:

fariny, kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, płatków siedem zbóż, pszenicy.

 

Chleb i grzanki - pieczywo

Pieczywo można w zasadzie jeść bez przeszkód, z wyjątkiem sytuacji gdy nadmiernie jest wydzielany śluz lub masz nadwagę, wtedy pieczywo z mąki pszennej jest niewskazane. Dobrym zamiennikiem jest mąka sojowa lub ryżowa.

WSKAZANE:

chleb esseński, chleb Ezekiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, pieczywo ryżowe.

OBOJĘTNE:

bułki z otrębami owsa, chleb bezglutenowy, chleb z brązowego ryżu, chleb orkiszowy, chleb z prosa, chrupki fin, 100% chleb żytni, chrupki żytnie, grzanki kukurydziane, obwarzanki, pieczywo Wasa.

UNIKAĆ:

angielskich grzanek, bułeczek z otrębów pszennych, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.

 

Ziarna i makarony

Osoby z grupą „A” mają duże możliwości wyboru mąk i makaronów, które są doskonałymi źródłami protein roślinnych oraz dostarczają wielu składników odżywczych. Korzystaj z produktów pełnoziarnistych, piecz swoje własne ciastka i przygotowuj własne makarony. Unikaj dań mrożonych.

WSKAZANE:

gryka, makaron soba, makaron z karczocha, mąka owsiana, mąka ryżowa, mąka żytnia.

OBOJĘTNE:

makaron orkiszowy, maka couscous, mąka glutenowa, mąka grahama, mąka jęczmienna, mąka z kiełków pszenicy, mąka orkiszowa, mąka pszenna bulgur, mąka pszenna durum, ryż basmati, ryż biały, ryż brązowy, ryż dziki.

UNIKAĆ:

makaronu z grysiku, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.

 

Warzywa

Dla osób z grupy krwi „A” warzywa dostarczają minerałów, enzymów, antyutleniaczy i dlatego należy je spożywać w tak naturalnej postaci jak to tylko jest możliwe (surowe lub gotowane na parze), aby zachować ich pełne zalety. Papryka działa niekorzystnie na delikatny żołądek osób grypy „A”, podobnie jak pleśń w sfermentowanych oliwkach oraz lektyny znajdujące się w ziemniakach i kapuście. Unikaj też pomidorów gdyż ich lektyny mają bardzo silne, szkodliwe działanie na przewód pokarmowy. Z kolei brokuły są wysoce wskazane ze względu na ich właściwości przeciwutleniające. Podobnie czosnek, który jest  naturalnym antybiotykiem oraz środkiem wzmacniającym układ  odpornościowy. Wysoce wskazane jest tofu, będące pełnym pożywieniem pod względem odżywczym.

WSKAZANE:

boćwinka (burak liściowy), brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebulka żółta, chrzan, cykoria, czosnek, dynia, eskalora, kalarepa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki lucerny, liście buraka czerwonego, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, tofu.

OBOJĘTNE:

awokado, brukiew, brukselka, buraki czerwone, cebula zielona, cukinia, glony morskie, grzyby obalone, gorczyca, japońska rzodkiew, kalafior, kapusta pekińska, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kminek zwyczajny, kolendra, koper włoski, kukurydza biała, kukurydza żółta, ogórek, oliwki zielone, orzech wodny, pędy bambusa, rukiew wodna, rzodkiewka, sałata lodowa, seler, szparagi, trybuła ogrodowa, wszystkie dyniowate.

UNIKAĆ:

bakłażana, fasolki limeńskiej, jamów, kapusty białej, kapusty chińskiej, kapusty czerwonej, oliwek czarnych,  oliwek greckich, oliwek hiszpańskich, papryki czerwonej, papryki zielonej, papryki żółtej, pieczarek, pomidorów, ziemniaków białych, ziemniaków czerwonych, ziemniaków słodkich.

 

Owoce

Osoby z grupą krwi „A” powinny jeść owoce kilka razy dziennie. Jagody i śliwki pomagają w neutralizacji zbóż wytwarzających w tkance mięśniowej kwas. Z kolei witamina C jest antyutleniaczem, szczególnie ważnym w zapobieganiu rakowi żołądka, więc należy jeść owoce bogate w witaminę C, takie jak grejpfrut i kiwi.  Grupie krwi „A” nie sprzyjają tropikalne owoce takie jak mango i papaja, mimo iż zawierają one enzym trawienny korzystny dla innych grup, jednak nie skutkuje ono w przewodzie pokarmowym tej grupy. Wspaniale trawiony jest ananas. Ponieważ lektyny banana zakłócają trawienie grup „A”, to lepiej zastąpić go innymi wysokopotasowymi owocami takimi jak: morele, figi i niektóre melony. Unikać powinno się pomarańczy, która może podrażniać wrażliwy żołądek grupy „A”.

WSKAZANE:

ananasy, borówki amerykańskie, cytryny, figi suszone, figi świeże, grejpfruty, jeżyny, morele,  śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki suszone, śliwki zielone, wiśnie, żurawina.

OBOJĘTNE:

agrest, arbuzy, brzoskwinie, daktyle, granaty, gruszki, guawa, jabłka, jagody bzu czarnego, karambola, kiwi, limony, maliny, malinojeżyna, melony canang, melony casaba, melony christmas, melony hiszpańskie, melony musk, nektarynki, opuncje, porzeczki czarne, porzeczki czerwone, rodzynki, truskawki, winogrona czarne, winogrona czerwone, winogrona zielone.

UNIKAĆ:

bananów, mandarynek, mango, melonu kantalupa, melonu miodunka, orzechów kokosowych, papai, pomarańczy, rabarbaru.

 

Soki i napoje

Osoby z grypą krwi „A” powinny zaczynać dzień od małej szklanki ciepłej wody z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny. Pomoże to w wydaleniu śluzu, który zgromadził się przez noc w przewodzie pokarmowym.

WSKAZANE:

sok ananasowy, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok marchwiowy, sok morelowy, sok selerowy, sok z suszonych śliwek, woda z cytryną.

OBOJĘTNE:

napój jabłkowy, sok jabłkowy, sok z kapusty, sok ogórkowy, sok winogronowy, soki warzywne z zalecanymi warzywami, sok żurawinowy.

UNIKAĆ:

soku z papai, soku pomarańczowego, soku pomidorowego.

 

Przyprawy

Prawidłowa kombinacja przypraw dla grupy „A” może być istotnym środkiem, który wzmocni układ odpornościowy. Przyprawy bazujące na soi takie jak: tamari, miso, sos sojowy są wysoce wskazane. Melasa jest dobrym źródłem żelaza i minerałów, a kelp to wspaniałe źródło jodu i wielu minerałów. Należy natomiast unikać octu ze względu na jego właściwości kwasowe. W małych ilościach są dozwolone cukier i czekolada.

WSKAZANE:

czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.

OBOJĘTNE:

angielskie ziele, anyżek, bazylia, chleb świętojański, chrzan, cukier biały, cukier brązowy, curry, cynamon, czekolada, cząber, esencja migdałowa, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca suszona, goździki, kelp, kmin rzymski, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, mięta, mięta pieprzowa, mięta zielona, miód, oregano, papryka, pietruszka, rozmaryn lekarski, skrobia kukurydziana, sól, syrop z brązowego ryżu, syrop klonowy, syrop kukurydziany, syrop ryżowy, szafran, szałwia lekarska, szczypiorek, tamarynda, tapioka, trybuła ogrodowa, tymianek, wanilia.

UNIKAĆ:

kaparów, octu balsamicznego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu cayenne, pieprzu ziarnistego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, żelatyny.

 

Herbaty ziołowe

Niektóre zioła mogą mieć istotne znaczenie. Głóg wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, a aloes, lucerna, łopian i echinacea stymulują układ odpornościowy. Natomiast zielona herbata ma ważne działanie przeciwutleniające i dostarcza ochronę przeciw rakowi.

Osoby z grupą krwi „A” mają zbyt mały poziom kwasu żołądkowego, a imbir i śliski wiąz pomogą zwiększać jego ilość.

WSKAZANE:

aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, łopian, ostropest plamisty, owoce dzikiej róży, rumianek, śliski wiąz, kozłek lekarski, zielona herbata, żeń-szeń.

OBOJĘTNE:

bez czarny, brzoza biała, kora białego dębu, chmiel, dziewanna, goryczka, gorzknik kanadyjski, gwiazdnica pospolita, korzeń lukrecji, krwawnik pospolity, lipa, liście malin, liście truskawek, mięta pieprzowa, mięta zielona, mniszek lekarski, morwa, pietruszka, podbiał, senes, szałwia, szanta, tasznik pospolity, tymianek, werbena.

UNIKAĆ:

czerwonej koniczyny, kocimiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.

 

Inne dodatki

Grupa krwi „A” powinna unikać żywności marynowanej i octów z powodu niskiego poziomu kwasu w żołądku.

W tej grupie krwi nie ma innych dodatków wysoce wskazanych.

OBOJĘTNE:

dżem (z zalecanych owoców), galaretka ( z zalecanych owoców), musztarda, sosy do sałatek niskotłuszczowe z akceptowanych składników.

UNIKAĆ:

ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire, marynat, octów.

 

Używki

Dla grupy „A” wskazane jest czerwone wino, ponieważ wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Dobry wpływ ma kawa, bowiem zwiększa poziom kwasu w żołądku, a także posiada te same enzymy, które są w soi. Zielona herbata przynosi także wiele korzyści osobom z grupą krwi „A”. Czysta i świeża woda powinna być pita bez ograniczeń.

WSKAZANE:

czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa, kawa regularna (z kofeiną).

OBOJĘTNE:

białe wino.

UNIKAĆ:

coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, napojów gazowanych, alkoholi destylowanych, piwa, wody seltzera, wody sodowej.

 

WSKAZANE:

Aby zwiększyć swoją odporność  i ochronić swój organizm przed współczesnymi chorobami, osoby z grupą krwi „A” powinny szczególnie zadbać o dostateczną ilość takich składników jak: żelazo, witaminy B12, C, E, kwas foliowy i pantotenowy, bioflawonoidy. Cennym uzupełnieniem diety będzie dodatek zielonej herbaty, imbiru, głogu i pietruszki.  Nowoczesne dodatki żywieniowe w postaci suplementu  VITAL „A” zawiera aż 44 naturalne składniki aktywne.

Źródło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney: "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" - Warszawa 2002.