Aktualnie przeglądane:

sok noni

Dieta grupy krwi "O"

"To,  co jest żywnością dla jednego człowieka, może być dla drugiego trucizną " - dr Peter J. D'Adamo

 

 

Grupa krwi „0” - Myśliwy

Grupa krwi „0” jest najstarsza i najbardziej podstawowa. Towarzyszy człowiekowi od chwili wzniesienia się na szczyt łańcucha pokarmowego. Około 40 tysięcy lat p.n.e., nasi przodkowie jedli wyłącznie mięso. Byli to zręczni i wspaniali myśliwi prowadzący styl życia łowcy, typowy dla ludzi tej epoki. Myśliwy -  charakteryzował się silnym i agresywnym układem odpornościowym. Organizmy naszych przodków przystosowały się do pożywienia, które zawierało przeważnie mięso - dlatego żołądki osób z grupą krwi „0” produkują dużą ilość kwasu żołądkowego do właściwego trawienia.

 

Co jeść, a czego nie?

 

Mięso i drób

Białko jest jednym ze składników, który ma duże znaczenie dla organizmów z grupą krwi „0”. Wskazana chuda wołowina, jagnięcina, indyk, kurczak lub ryby. Przy stresującym trybie życia wskazane jest spożywanie większych ilości białka. Uważać należy jednak na wielkość porcji, ponieważ nasi przodkowie nie ucztowali przy półkilogramowych stekach, gdyż mięso było wówczas zbyt cenne. Należy pamiętać, aby bilansować białko pochodzenia mięsnego wskazanymi warzywami i owocami, aby nie doprowadzić do nadkwasoty, która może powodować wrzody i podrażnienia śluzówki żołądka.

WSKAZANE:

baranina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, mięso bawołu, serce, wątróbka, wołowina, wołowina mielona.

OBOJĘTNE:

bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwa, przepiórka.

UNIKAĆ:

bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.

 

Ryby i owoce morza

Ryby powinny być istotnym składnikiem diety osób z grupą krwi „0”. Bogate w olej ryby zimnych wód, takie jak dorsz, śledź i makrela są doskonałe dla grupy krwi. Oleje rybne mogą być bardzo skuteczne w leczeniu zapalenia jelit, np. zapalenia okrężnicy lub choroby Crohna, na które są podatne osoby z grupą krwi „0”. Wiele bogactw wód jest także doskonałym źródłem jodu regulującego funkcjonowanie tarczycy. Niestabilna praca tarczycy powoduje problemy związane z metaboliz­mem i przyborem wagi.

WSKAZANE:

aloza, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg tęczowy, sardynka, sieja, sola, szczupak, śledź.

OBOJĘTNE:

bieługa, fladra, graniki, homar, kałamarnica, karp, krab, krewetki, małże, okoń oceaniczny, okoń srebrny, ostrygi, rak, rekin, sardela, sola szara, ślimaki, troć, tuńczyk biały, węgorz, żaba, żółw.

Unikać:

barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydlaka, suma, śledzia marynowanego.

 

Jaja i nabiał

Osoby posiadające grupę krwi „0” powinny bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Są to bowiem produkty trudne do strawienia przez te osoby. Mleko sojowe i sery sojowe są doskonałymi produktami zastępczymi.

WSKAZANE:

nie ma - należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych.

OBOJĘTNE:

kozi ser, masło, ser farmer, ser feta, mozzarella, ser sojowy, mleko sojowe.

UNIKAĆ:

chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, wszystkich pozostałych odmian sera, serwatki.

 

Oleje i tłuszcze

Wysoce wskazane dla osób z grupa krwi „0” są oliwa i olej z siemienia lnianego, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, a nawet mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

WSKAZANE:

oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego.

OBOJĘTNE:

olej rzepakowy, olej sezamowy, olej z wątroby dorsza

UNIKAĆ:

oleju bawełnianego, oleju kukurydzianego, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych.

 

Orzechy i pestki

Dla osób z grupą krwi „0”, orzechy i pestki stanowią drugorzędne źródło białka. Są bogate w tłuszcz, dlatego osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy nie powinny ich zbyt dużo spożywać. Orzechy mogą powodować zaburzenia trawienia, dlatego żuj je dokładnie lub używaj masła orzechowego.

WSKAZANE:

pestki dyni, orzech włoski.

OBOJĘTNE:

kasztany, masło migdałowe, masło sezamowe, masło słonecznikowe, migdały, orzeszki pinii, orzechy laskowe, pestki słonecznika, nasiona sezamu.

UNIKAĆ:

maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów liczi, orzeszków nerkowca, orzeszków pistacjowych, orzeszków ziemnych.

 

Fasole i inne rośliny strączkowe

Osoby z grupa krwi „0” nie przyswajają na ogół dobrze fasoli, dlatego powinny jeść je z umiarkowaniem, od czasu do czasu jako danie drugorzędne. Fasole hamują metabolizm innych bardziej ważnych składników odżywczych, np. zawartych w mięsie.

WSKAZANE:

fasola aduke, fasola azuki, fasola pinto, groch „czarne oczko”.

OBOJĘTNE:

bób, ciecierzyca, czarna fasola, fasola biała, fasola cannellini, fasola czerwona, fasola limeńska, fasola northern, fasola pnąca, fasola sojowa czerwona, fasolka szparagowa, groch w strączkach, groszek zielony, zielona fasola.

UNIKAĆ:

fasoli copper, fasoli  navy, fasoli nerkowatej, fasoli tamaryndy, soczewicy amerykańskiej, soczewicy czerwonej, soczewicy zielonej.

 

Zboża, przetwory zbożowe

Osoby z grupą krwi „0” w ogóle nie tolerują produktów pszenicznych, dlatego powinny je  całkowicie wyeliminować z diety. Produkty pszeniczne zawierają lektyny, które reagują zarówno z krwią, jak i przewodem pokarmowym, uniemożliwiając prawidłowe wchłanianie korzystnego pożywienia. Są głównym sprawcą przybierania na wadze osób z grupą krwi „0”. Gluten znajdujący się w zarodkach pszenicy utrudnia procesy metaboliczne i powoduje, że żywność przekształca się w energię wolniej oraz gromadzi w postaci tłuszczu.

WSKAZANE:

nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.

OBOJĘTNE:

amarant, gryka, orkisz, otręby ryżowe, jęczmień, kamut, kasza, pasta ryżowa, proso dmuchane, ryż dmuchany.

UNIKAĆ:

kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki kukurydzianej, otrębów z owsa lub z pszenicy, owsianki, pasty z pszenicy, płatków familia, płatków kukurydzianych, płatków siedem-zbóż, płatków grape nuts, pszenicy.

 

Chleb i grzanki - pieczywo

Chleb, grzanki czy bułki mogą być źródłem kłopotów dla osób z grupą krwi „0”, ponieważ większość z nich zawiera pewną ilość pszenicy. Nawet chleb bez zawartości pszenicy, jeśli się go jada zbyt często, może być kłopotliwy dla osób z ta grupą krwi. Są tutaj jednak dwa wyjątki: to chleb esseński i Ezekiela. Te chleby z ziarna kiełkującego są przyswajane przez grupę „0”, ponieważ lektyny glutenowe znajdujące się w łupinach ziaren są niszczone w procesie kiełkowania. Dzięki temu chleb Ezekiela i esseński są żywym pożywieniem, zawierającym wiele nietkniętych dobroczynnych enzymów.

WSKAZANE:

chleb esseński, chleb Ezekiela.

OBOJĘTNE:

chleb bezglutenowy, chleb z brązowego ryżu, chleb z maki sojowej, chleb orkiszowy, 100% chleb żytni, ciasteczka ryżowe, chrupki fin, chrupki żytnie, pieczywo wasa, pieczywo z prosa.

UNIKAĆ:

angielskich bułek, bułek z otrębami owsa, chleba z pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, bułek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokobiałkowego chleba.

 

Ziarna i makarony

Ziarna i makarony nie są podstawą diety dla grupy krwi „0” i powinny być ograniczone na korzyść lepszych pokarmów zwierzęcych i rybnych. Większość makaronów produkowana jest z pszenicy grysikowej, więc musisz wybierać bardzo starannie, jeśli od czasu do czasu spożywasz potrawy z makaronu. Natomiast makarony robione z gryki, z karczocha jerozolimskiego lub mąki ryżowej są lepiej tolerowane przez ludzi z grupą krwi „0”.

WSKAZANE:

nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy „0”.

OBOJĘTNE:

dziki ryż, gryka, kasza, mąka żytnia, makaron z karczocha, mąka jęczmienna, mąka orkiszowa, mąka ryżowa, ryż basmati, ryż biały, ryż brązowy.

UNIKAĆ:

białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, makaronu soba, makaronu ze szpinaku, mąki couscous, mąki glutenowej, mąki grahama, mąki z kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki pszennej bulgur, mąki pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

 

Warzywa

Jest wiele warzyw wskazanych dla grupy „0”, stanowiących ważny składnik diety, jednak nie można ich jeść bez ograniczeń, ponieważ niektóre z nich mogą powodować poważne problemy. Kapusta, brukselka, kalafior i gorczyca, niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy, która jest już i tak nieco słabsza u tych osób. Z kolei zielono liściaste warzywa bogate w witaminę K, takie jak: sałata rzymska, brokuły i szpinak są bardzo dobre dla grupy „0”, gdyż osoby z tą grupą krwi potrzebują witaminy K do wspomagania procesu krzepliwości.

W kiełkach lucerny (alfalfa) są składniki, które drażniąc przewód pokarmowy mogą pogłębiać problemy związane z nadwrażliwością u grup „0”. Natomiast pleśń zawarta w pieczarkach i grzybach shiitake, jak również sfermentowanych oliwkach powoduje reakcje alergiczne u osób z grupą krwi „0”, dlatego powinny je odrzucić.

Wszyscy z grupą krwi „0” powinni unikać kukurydzy, ponieważ jej lektyny zakłócają produkcję insuliny, często prowadząc do cukrzycy i otyłości. Zaś bakłażan i ziemniaki powodują stany artretyczne u osób z grupą krwi „0”, ponieważ ich lektyny odkładają się w tkance otaczającej stawy.

Jedynie pomidory są warzywem szczególnym, gdyż ich silne lektyny zwane panhemaglutyniną,  w organizmach grupy „0” stają się neutralne (lektyny pomidorów są szkodliwe dla osób z grupą krwi :A” i „B”).

WSKAZANE:

boćwina (botwina), brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, glony morskie, kalarepa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, ketmia (okra), mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak.

OBOJĘTNE:

arugula, brukiew, buraki czerwone, cebula dymka, cebula szalotka, cebula zielona, cukinia, endywia, fasolka limeńska, fenkuł, groch cukrowy, grzyby obalone, grzyby enoki, grzyby portobello, imbir, jamy, japońska rzodkiew, kapusta pekińska, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kminek, kolendra, koper, marchew, ogórek, oliwki zielone, orzech wodny (kotewka), pędy bambusa, papryka zielona i żółta, pomidor, rukiew wodna, rzodkiewka, sałata lodowa, seler, szparagi, tofu, trybuła ogrodowa, wszystkie dyniowate.

UNIKAĆ:

awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czarnych oliwek, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, gorczycy zielonej, grzybów shiitake, kalafiora, kiełków lucerny, oliwek greckich, oliwek hiszpańskich, pieczarek, żółtej kukurydzy.

 

Owoce

Owoce dla grupy „0” są nie tylko ważnym źródłem błonnika, witamin i minerałów, ale mogą też być wspaniałym zamiennikiem dla chleba i makaronu. Jeśli zamiast kromki chleba zjesz owoc, to twój organizm lepiej funkcjonuje i skuteczniej kontroluje wagę.

Śliwki, śliwki suszone i figi są korzystne dla twojego typu krwi, zaś  melony zawierają zarodniki pleśni, na które - jak udowodniono - grupy „0” są wrażliwe. Dlatego większość melonów powinna być jedzona z umiarkowaniem, natomiast należałoby całkowicie unikać melonów kantalupy i miodunki, które zawierają najwięcej zarodników pleśni.

Pomarańcze, mandarynki i truskawki powinny być unikane z powodu ich dużej kwasowej zawartości. Z kolei grejpfruty możesz jeść z umiarkowaniem, ponieważ wykazują właściwości alkaliczne po strawieniu. Większość jagód nie wpływa niekorzystnie na twój organizm, ale trzymaj się z dala od jeżyn, które zawierają lektyny pogarszające trawienie grupy „0”. Unikaj także orzechów kokosowych i produktów im pochodnych.

WSKAZANE:

figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki suszone, śliwki zielone.

OBOJĘTNE:

agrest, ananas, arbuz, banan, borówka amerykańska, brzoskwinia, czarna porzeczka, czarne winogrona, czerwona porzeczka, czerwone winogrona, cytryny, daktyle czerwone, granat, grejpfrut, gruszka, guava, jabłko, jagody bzu czarnego, kiwi, limona, maliny, malinojeżyna, mango, melon canang, melon casabla, melon hiszpański, melon musk, morela, nektarynka, opuncja, papaja, persymona, rodzynki, wiśnie, zielone winogrona, żurawina.

UNIKAĆ:

jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, plantanów,  pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

 

Soki i napoje

Dla osób z grupą krwi „0” soki warzywne są lepsze niż owocowe. Jeśli wybierasz soki owocowe, to tylko niskosłodzone. Unikaj wysokosłodzonych soków jabłkowych lub napoi jabłkowych (cider). Wskazany jest sok ananasowy, gdyż likwiduje wzdęcia i nie sprzyja zatrzymywaniu płynów w organizmie oraz sok z ciemnej wiśni.

WSKAZANE:

sok ananasowy, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.

OBOJĘTNE:

sok grejpfrutowy, sok morelowy, sok marchwiowy, sok ogórkowy, sok z papai, sok pomidorowy, sok selerowy, sok winogronowy, soki warzywne (z zalecanych warzyw), sok żurawinowy.

UNIKAĆ:

soków i napojów jabłkowych, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

 

Przyprawy

Odpowiednie przyprawy mogą poprawić funkcjonowanie przewodu pokarmowego i układu immunologicznego. Przyprawy oparte na glonach morskich są bardzo wskazane dla osób z grupą krwi „0”, ponieważ są bogatym źródłem jodu, kluczem do regulacji funkcjonowania gruczołu tarczycy i sprzyjają utracie wagi. Natomiast soli jodowanej używaj z umiarem.

Pietruszka ma właściwości łagodzące w przewodzie pokarmowym, podobnie jak niektóre rozgrzewające korzenie, np. curry i pieprz cayenne. Zaś biały i czarny pieprz oraz ocet są środkami podrażniającymi żołądek u grupy „0”. Miód, cukier i czekolada nie są szkodliwe, powinny być spożywane jednak okazjonalnie. Unikaj także syropu kukurydzianego jako środka słodzącego.

WSKAZANE:

chleb świętojański, curry, kelp, kurkuma, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.

OBOJĘTNE:

agar, anyżek, bazylia, bergamotka, chrzan, cukier biały, cukier brązowy, cząber, czekolada, czosnek, esencja migdałowa, estragon, gorczyca suszona, goździki, kardamon, kmin rzymski, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, melasa, mięta, mięta pieprzowa, mięta zielona, miód, miso, papryka, pieprz ziarnisty, pieprz czerwony, rozmaryn lekarski, słód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop z brązowego ryżu, syrop klonowy, syrop ryżowy, szafran, szałwia lekarska, szczypiorek, tamari, tamarynda, tapioka, trybuła ogrodowa, tymianek, żelatyna.

UNIKAĆ:

cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamicznego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

 

Herbaty ziołowe

Herbatki ziołowe stosowane są w celu wzmocnienia słabych punktów osób z grupą krwi „0”, a więc układów: pokarmowego i odpornościowego. Zioła takie jak mięta pieprzowa, pietruszka, owoce dzikiej róży i sarsaparilla ma takie właśnie działanie. Ale niektóre zioła, np. aloes, lucerna (alfalfa), łopian, znamiona kukurydzy, za bardzo stymulują układ odpornościowy i powodują rozcieńczenie krwi, co jest problemem dla grupy „0”.

WSKAZANE:

cayenne, chmiel, gwiazdnica pospolita, imbir, kozieradka pospolita, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoce dzikiej róży, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.

OBOJĘTNE:

bez czarny, brzoza brodawkowata, dziewanna, kora białego dębu, głóg kocimiętka, korzeń lukrecji, krwawnik pospolity, liście malin, mięta zielona, rumianek, szałwia, tymianek, waleriana, werbena pospolita, zielona herbata, żeń-szeń.

UNIKAĆ:

aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

 

Inne dodatki

Musztardy, majonezu lub innych przypraw do sałatek używaj z umiarem i wybieraj te o niskiej zawartości tłuszczu i cukru. Wystrzegaj się ketchupu, który zawiera m.in. takie szkodliwe składniki jak ocet. Wszystkie marynaty są niestrawne, a niektóre mogą powodować podrażnienia śluzówki żołądka. Warto spróbować odstawić te produkty lub zastąpić je zdrowszymi, takimi jak olej z oliwek, sok cytrynowy i czosnek. W tej grupie krwi nie ma przypraw wysoce wskazanych.

OBOJĘTNE:

dżem z zalecanych owoców, galaretka z zalecanych owoców, mus jabłkowy, musztarda, sosy do sałatek o niskiej zawartości tłuszczu.

UNIKAĆ:

ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych.

 

Używki

Jest niewiele napojów i używek akceptowanych przez osoby z grupą krwi „0”. W umiarkowanych ilościach jest dozwolone piwo, ale nie w sytuacji, gdy próbujesz zrzucić nadwagę. Zezwala się na niewielkie ilości wina, ale nie codziennie. Kawa powoduje zwiększenie poziomu kwasu żołądkowego, którego osoby z grupą krwi „0” mają wystarczająco dużo. Jeżeli jesteś amatorem kawy to powinieneś stopniowo ją ograniczać, aż do jej zupełnego wyeliminowania. Dobrą alternatywą kofeiny jest zielona herbata.

WSKAZANE:

woda seltzera.

OBOJĘTNE:

piwo, wino czerwone, wino białe, zielona herbata.

UNIKAĆ:

coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

 

WSKAZANE:

Aby zwiększyć swoją odporność  i ochronić swój organizm przed współczesnymi chorobami, osoby z grupą krwi „0” powinny szczególnie zadbać o dostateczną ilość takich składników jak: witaminy z grupy B, pietruszka, jukka, kurkuma, chrzan, lukrecja. Nowoczesne dodatki żywieniowe w postaci suplementu VITAL „0” zawierają wszystkie niezbędne składniki dla tych osób oraz potrzebne witaminy i minerały.  Vital „0” zawiera aż 41 naturalnych składników aktywnych.

Źródło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney: "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" - Warszawa 2002.