Aktualnie przeglądane: Strona główna » Alergia a grupa krwi

sok noni

Alergia a grupa krwi

Żyj zgodnie z grupą krwi – NA PRZEKÓR ALERGII

Dlaczego niektóre osoby cierpią z powodu alergii, a inne zachowują siły witalne do sędziwych lat? Na to pytanie wciąż nie ma klarownej odpowiedzi. Mamy natomiast do czynienia z sytuacją wręcz paradoksalną – mimo ogromnego postępu wiedzy w tej dziedzinie, wciąż obserwuje się dynamiczny wzrost zachorowań na choroby alergiczne.

 

Co zrobić, by temu zapobiec?

W jaki sposób przywrócić równowagę w układzie immunologicznym?

 

Rozwiązanie nasuwa się samo – dieta i styl życia zgodne z własną grupą krwi. W ten sposób można przeciwdziałać pewnym procesom wyzwalającym chorobę i uaktywnić te, które sprzyjają zdrowiu. I nie chodzi tu tylko o eliminację substancji uczulających. Odżywiając się zgodnie z grupą krwi, korzystnie wpływasz na odporność całego organizmu. Ogniwem łączącym te, pozornie nie związane ze sobą czynniki, są zawarte w pokarmach lektyny – specyficzne białka, które służą do ochrony immunologicznej poszczególnych gatunków roślin i zwierząt. Jeżeli podane z żywnością lektyny są niezgodne z antygenami naszej grupy krwi, to wchodzą w reakcje ze specyficznymi elementami różnych komórek (np. krwinek czerwonych, komórek błony śluzowej jelit), co prowadzi do ich uszkodzenia.

 

Zdrowy, prawidłowo funkcjonujący przewód pokarmowy „nie przepuści” więcej niż 5% spożywanych lektyn. Ich absorpcja może być wyższa w przypadku:

1. Spożywania surowych pokarmów,

2. Niewystarczających ilości enzymów trawiennych,

3. Zaburzonej pracy jelit, związanej ze:

          - stanem zapalnym jelit

          - zmniejszeniem przepływu krwi w jelitach

          - niesterydowymi lekami przeciwzapalnymi

          - alkoholem

          - kwasem octowym

Pod wpływem szkodliwego działania lektyn pokarmowych dochodzi do zwiększonej przepuszczalności błony śluzowej jelit. Prowadzi to do przenikania obcych substancji do wnętrza organizmu i tym samym do przeciążenia układu immunologicznego, który zaczyna nadmiernie reagować, wywołując objawy alergiczne.

A zatem, dieta dobrana pod kątem unikalnych cech danej grupy krwi wspiera naturalne mechanizmy obronne i pomaga utrzymać optymalną równowagę wewnętrzną, niezbędną do zachowania zdrowia. Jeżeli chcemy cieszyć się zdrowiem, to powinniśmy odżywiać się zgodnie z potrzebami naszego organizmu, a jednocześnie dostarczać mu niezbędną ilość składników ochronnych. To polisa na zdrową i spokojną przyszłość.

 

GRUPA „O” - MYŚLIWY

Przedstawiciele tej grupy krwi wykazują większą skłonność do stanów zapalnych, niż reprezentanci pozostałych grup krwi. W momencie zachwiania równowagi wewnętrznej organizmu może dochodzić do, nadmiernych w stosunku do potrzeb, reakcji immunologicznych, co prowadzi do rozwoju alergii czy chorób autoimmunologicznych. Wiele lektyn pokarmowych, zwłaszcza obecnych w pszenicy, stymuluje uwalnianie substancji odpowiedzialnych za powstanie powszechnie znanych objawów alergicznych.

 

Ø       Rośliny adaptogenne

(wzmacniają mechanizmy adaptacyjne organizmu)

- Różeniec górski (Rhodiolin)

- owoc Noni

Składniki o działaniu przeciwzapalnym

- Lukrecja, kurkuma (Vital 0)

- Mangostan (ZenThonic), owoc Noni

- Koci pazur (ImmunAid)

- Chrząstka rekina (Smark Aid)

- Kwasy omega 3

 

Ø       Neutralizacja negatywnych skutków diety wysokobiałkowej:

- Jukka, czosnek, pietruszka: działanie przeciwzapalne i moczopędne

- L. acidophilus (AC-Zymes): zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych

- Spirulina, wapń, koenzym Q10, stabilizowany tlen: profilaktyka zakwaszenia tkanek

 

GRUPA „A” – ROLNIK

Niekorzystna reakcja na stres, połączona z predyspozycją do większości chorób cywilizacyjnych, sprawia, że u osób z grupą krwi A występuje również zwiększone ryzyko rozwoju infekcji oraz astmy oskrzelowej. Ponadto osoby z tą grupą krwi mają tendencję do wydzielania obfitych ilości śluzu, szczególnie podczas spożywania mleka i jego przetworów. Z kolei niedobór soków żołądkowych oraz zaburzona praca wątroby sprzyja gromadzeniu się toksycznych produktów przemiany materii. Wszystkie te czynniki nadmiernie obciążają system immunologiczny.

 

 

Ø       Rośliny adaptogenne

- Owoc Noni

- Żeń-szeń koreański (Panax Ginseng)

- Żeń-szeń syberyjski (Menopausal Formula)

 

Ø       Rośliny wzmacniające układ immunologiczny

- Jeżówka purpurowa (VirAgo)

- Mangostan (ZenThonic)

- Czosnek (Garlic Caps with Extra Parsley)

 

Ø       Przywrócenie równowagi na poziomie przewodu pokarmowego

- L. acidophillus (AC-Zymes)

- Kurkuma (Digestive Enzymes), oregano, bromelaina (Vital A)

- Nopal (Nopalin)

- Ostropest plamisty (Liver Aid)

- Lecytyna

 

GRUPA KRWI B – „KOCZOWNIK”

Przedstawicieli grupy B cechuje większa skłonność do alergicznego nieżytu błon śluzowych nosa, niż inne grupy krwi. Ponadto w tej grupie obserwuje się zwiększoną podatność na infekcje wirusowe. Udowodniono, że podczas infekcji wirusowych zachodzi wiele niekorzystnych procesów w drogach oddechowych, które mają duży wpływ na przebieg astmy oskrzelowej. Dlatego ważnym punktem profilaktyki chorób alergicznych jest zmniejszenie liczby infekcji, zwłaszcza w pierwszych latach życia.

 

Ø       Rośliny adaptogenne

- Miłorząb japoński (Protec 4Life)

- Koci pazur

- Żeń-szeń koreański

 

Ø       Składniki wzmacniające układ immunologiczny

- Owoc bzu czarnego (Vital B)

- Grzyby Shitake, Reishi (Vital B)

- Mangostan (ZenThonic)

- Jeżówka purpurowa (VirAgo)

- Koenzym Q10, stabilizowany tlen (OxyMax)

- magnez, lecytyna

 

GRUPA KRWI „AB” – ENIGMA

Wydaje się, że osoby z tą grupą krwi mają najmniej problemów z chorobami alergicznymi. Mimo to, warto w przypadku „Enigmy” wspomóc „słabe punkty” zarówno genu A, jak i B, tzn. przeciwdziałać negatywnym skutkom stresu oraz wzmocnić układ nerwowy, immunologiczny i pokarmowy.

 

Ø       Rośliny adaptogenne

- Różeniec górski (Rhodiolin)

- Owoc Noni

 

Ø       Rośliny wzmacniające układ immunologiczny

- Jeżówka purpurowa

- Mangostan

- Czosnek

 

Ø       Przywrócenie równowagi na poziomie przewodu pokarmowego

- L. acidophillus

- Imbir, bromelaina

- Nopal

- Ostropest plamisty (Liver Aid)

- Lecytyna

 

Lek. med. Małgorzata Miktus